perjantai 20. heinäkuuta 2012

MUMMUN KAALIPATA

Lapsuuden kesäpäivien ruokamuistoihin kuuluu ehdottomasti mummun kaalipata. Kun kasvoin vähän vanhemmaksi sain henkilökohtaisen opetuksen padan valmistuksen saloihin. Mummun kaalipata valmistuu siis näin:

reilu kilon painoinen kesäkaali (erona siis talvikaaliin valmistusaika, joka on huomattavasti lyhyempi)
2-3 porkkanaa
1-2 sipulia
400 g jauhelihaa
suolaa
maustepippuria
2 rkl siirappia

Pilko kaali mahdollisimman pieneksi. Viipaloi porkkanat. Laita pataan/kattilaan pari kolme ruokalusikallista juoksevaa margariinia tai jotain muuta rasvaa (mummu käytti aina voita). Lisää kaali muutamassa erässä vähän väliä sekoitellen. Kun kaikki kaali on padassa, lisää porkkanaviipaleet. Mausta reilulla suolalla ja kokonaisilla maustepippureilla (n. 8-10). Sekoittele aina välillä. Pataan ei lisätä mitään muuta nestettä kuin mitä kaalista irtoaa.
Sillä välin, kun kaali hautuu, paista jauheliha ja pieneksi silputtu sipuli ja mausta ne suolalla ja hienonnetulla maustepippurilla.
Laita kaalin sekaan pari ruokalusikallista siirappia, sekoita. Lisää jauheliha-sipuliseos ja sekoita.
Anna padan hautua. Kaalille riittää kesällä reilu puolen tunnin haudutus riippuen siitä, kuinka pehmeänä haluaa kaalin. Itse pidän pehmeäksi hautuneesta enemmän. Tarjoa puolukkahillon kanssa.
 Aluksi tuntuu aina ettei kaali mahdu pataan, mutta se kutistuu hautuessaan ja kaalia voi lisäillä sitä mukaa, kun pataan mahtuu.
 Padasta tulee aina vaan parempaa, mitä enemmän sen antaa muhia.
Puolukkahillon kanssa ehdottomasti hyvää... ja paranee myös lämmitettäessä seuraavana päivänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti