keskiviikko 24. lokakuuta 2012

LAPSUUDEN YSTÄVÄ KYLÄSSÄ
Ihanaa saada pitkästä aikaa ystävä lapsuus- ja nuoruusajoilta kylään. Aina jännittää vähän, että mitä keksisi tarjottavaa ja miten kaikki onnistuu. Päivi on kasvissyöjä, mutta syö myös kalaa. Jotain suolaista, jotain makeaa... Ensin mietin kaikki piirakat, mutta tuntui jotenkin tylsältä. Ja toisaalta vierailu ei ole kuitenkaan ihan ruoka-aikaan, joten jotain kevyempää, mutta ... Salaatti maistuu aina ja sen kanssa jotain leipiä - kylmäsavulohesta. Salaatiksi teen Cantaloupe-saksanpähkinä-Aurajuusto-salaatin. Kahvin kanssa makeaa; nyt pääsen kokeilemaan limepippurin blogista Valkosuklaa-mustikkapaloja...
No, siinähän kävi sitten niin, että sulatettua margariinia jäi arviointivirheen takia yli, joten päätin tehdä vielä kahden hengen kahvikakuksi Banaani-suklaakakun. Ilta meni touhutessa keittiössä, mutta nyt kaikki on valmiina huomista varten, tervetuloa Päivi!
LOHILEIVÄT
 
150 g kylmäsavulohta
½ makea suippopaprika
tilliä
100 g piparjuurituorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl ruokakermaa
valkopippuria
ruisneppari -leipiä
Pilko lohi ja paprika pieniksi kuutioiksi. Silppua tilli saksilla pieniksi. Sekoita juustot ja kerma keskenään. Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta pippurilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.
Laita levitettä ruisneppareille, jotka olet puolittanut. Koristele tillillä.
VALKOSUKLAA-MUSTIKKAPALAT
pellillinen
4 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita / kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
100 g maitorahkaa / kermaviiliä
1,25 dl juoksevaa tai sulatettua huoneenlämpöistä margariinia
2 dl mustikoita + 1/2 rkl perunajuhoja + 1/2 rkl sokeria
200 g valkosuklaata
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä keskenään jauhot, kaurahiutaleet tai -leseet, leivinjauhe, ja vaniljasokeri. Vatkaa kerma ja maitorahka tai kermaviili tasaiseksi. Lisää jauhot, rasva ja kerma-maitorahka munavaahtoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääntele perunajuhot ja sokeri mustikoiden sekaan. Lisää mustikat taikinaan kevyesti lusikalla käännellen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 175 asteessa alimmalla tasolla noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.

Jäähdytä piirakka hyvin. Sulata valkosuklaa ja levitä se jäähtyneen piirakan päälle. Koristele nonparelleillä. Anna jähmettyä viileässä, mutta leikkaa piirakka annospaloiksi ennenkuin suklaa on kokonaan kovettunut.

BANAANI-SUKLAAKAKKU
 
2 dl sokeria
2 munaa
200 g sulat. margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta + soodaa
1 tl vaniljasokeria
2 banaania
muutama pala tummaa suklaata
 
Sokeri ja munat vatkataan vaahdoksi. Sulatettu margariini lisätään joukkoon ja samoin vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sooda. Sekoita nopeasti, lisää vielä vaniljasokeri sekä haarukalla soseutettu banaani ja rouhittu suklaa.
Paista 175 C uunissa n. 1 tunti.
Sulata muutama pala suklaata ja koristele jäähtynyt kakku suklaalla.
 
Tein tällä kertaa puolikkaan annoksen kakkutaikinaa ja paistoin sen minivuoassa, joten kyseessä on todellakin kahden hengen kahvikakku.



2 kommenttia:

  1. Suussa sulavia ja silmälle iloa...ja sain olla se onnellinen ystävä, joka tuli kylään ja sai oikeasti herkutella :) Vaikka aikaa oli kulunut monia vuosia viime tapaamisesta, tuntuu kuin vasta juuri olisi nähty. Ajan kulkua ei huomaa, tunne. Paljon juteltavaa ja paljon, paljon jäi odottamaan seuraavaa kertaa, jolloin toivottavasti minä saan yrittää loihtia jotain herkullista tarjolle.

    VastaaPoista