sunnuntai 27. tammikuuta 2013

SLOWFOODIA -
ELI POSSUN LAPA PUOLI PÄIVÄÄ UUNISSA
 Harvoin tulee tehtyä muita kuin vakioruokia vakioruhonosista... vähän hölmösti sanottu ehkä. Mutta tarkoitan siis, että kun menee kauppaan, niin vaikkei tietäisikään mitä ruokia aikoo tehdä, ostaa aina ne samat peruslihat tai -kalat. Niistä sitten säveltää sitä mitä sattuu tai osaa.
No, tällä kertaa tein toisin. Menin kauppaan ja näin herkullisen näköisen palan possun lihaa, oli myös edullinen, joten nappasin sen kärryyn. Muistin lukeneeni viime viikolla Onko Nälkä? -bloggaaja Juunaksen kirjoitusta siitä, että halvat ruhonosat on v. 2013 trendi ja fine dining jo vähän ohi. Sopii ainakin meikäläiselle, sillä peruskotikokkaus on kivaa. Eli kaupasta lähti matkaan vajaa kilon pala porsaan lapaa. Etsittyäni reseptejä mitä siitä voisi tehdä, huomasin, ettei tämä ruoka ainakaan valmistu vartissa. Joten sen neljän-viiden tunnin aikana, kun liha on uunissa, ehtii ottamaan päikkärit, lukemaan kirjaa, tekemään lumitöitä...siis mitä vaan!
Tästä ruoasta voisi sanoa, että tie sydämeen tai ainakin kielelle on taattu, siis niin hyvää ja mureaa liha oli!


 
PORSAAN LAPA
 
1 porsaan lapa
2 porkkanaa
1-2 sipulia
n. 5 dl lihalientä
10 mausepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa
 
Hiero porsaan lapa suolalla. Pilko porkkanat ja sipulit reiluiksi lohkoiksi. Laita ainekset pataan. Lisää lihalientä sen verran, että lapa lähes peittyy. Paista uunissa 130 asteessa kansi kiinni n. 4-5 tuntia. Revi liha irti lavasta haarukalla ja tarjoa perunamuhennoksen kera. Liemestä saa tehtyä maukkaan kastikkeen.
Itse sain aikaiseksi laihanlaisen, mutta maukkaan kastikkeen lisäämällä suurustukseksi siivilöityyn liemeen ½ dl kylmää vettä, johon olin sekoittanut reilun ruokalusikallisen jauhoja ja lisäksi makua antamaan laitoin vähän sinappia.
 
Lisäksi tein hedelmäisen salaatin Brie-juustosta tyttäreni avustuksella. Tämän ruoan kanssa olisi ehkä sopinut paremmin suolakurkut ja punajuuret, mutta olimme jo aiemmin päättäneet Annin kanssa tehdä juuri tämän salaatin, joten - menköön. Maistui taivaalliselta tämäkin.
 
PÄÄRYNÄ-BRIE-SALAATTI
 
1 päärynä
pala Brie-juustoa
jääsalaattia
muutama viinirypäle
pinjan siemeniä
herneenversoja

kastike
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
3 rkl hyvää oliiviöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria

Pilko päärynät pienehköiksi paloiksi, puolita viinirypäleet ja revi jääsalaatti pieneksi. Sekoita keskenään ja lisää paloiteltu Brie-juusto. Paahda pinjan siemeniä kuivalla pannulla kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää salaattiin ja laita päälle muutama herneenverso.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna jokaisen ripotella sitä oman maun mukaan salaatin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti