sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

PÄÄSIÄISEN VÄREJÄ PARSAKEITOSSA JA JÄLKIRUOKANA SUKLAAFONDANT
  Monta vapaapäivää peräkkäin antaa tilaisuuden kokeilla keittiössäkin erilaisia kokkailuja. Edelleen yksi mukavimpia asioita on ateriakokonaisuuksien suunnittelu. Usein teemme sitä tyttäreni kanssa yhdessä ja selailemme reseptejä sieltä täältä. Joskus lähtökohtana on raaka-aine, joskus siis uusi resepti. Eilen päätimme kokeilla parsakeittoa. Usein keväällä tulee keitettyä tuoreet parsat sellaisenaan ja tehtyä niiden seuraksi hollandaise -kastike, mutta tänään soseutettiin parsat keitoksi. Parsan maku tuo kyllä niin kevään mieleen!

Pääruokana oli uunissa tehtyjä perunaveneitä ja bataattilohkoja (perunat kuorineen veneiksi, bataatit kuorittuina tikuiksi, öljyä, suolaa, 200 C n. 30 min) ja niiden seurana miehen paistamat naudan ulkofilepihvit pippurikermakastikkeen kera. Liha oli niin hyvää ja mureaa taas tällä kertaa, että vei melkein kielen mennessään.

Jälkiruoaksi teimme suklaafondantit (resepti Pastanjauhantaa -blogista), jotka olisi voinut ottaa vähän aiemmin pois uunista, että olisivat jääneet valuvammiksi sisältä. Mutta kermavaahdon ja vadelmien kanssa suklaaherkku oli täydellinen aterian lopetus joka tapauksessa.
 Tarjoilin parsakeiton vanhoista teekupeista, jotka sopivat tähänkin tarkoitukseen mainiosti. Keiton resepti löytyi Valion sivuilta.
 
SITRUUNAINEN PARSAKEITTO
 

1 nippu (n. 430 g) tuoretta, vihreää parsaa
2 rkl margariinia
1 - 2 (50 g) salottisipulia
1 rkl tuoretta persiljaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
1/2 tl sokeria
mustapippuria myllystä
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk (150 g)Crème fraîchea
2 - 3 tl sitruunamehua            
Pinnalle           persiljasilppua tai nokare créme fraichea

Poista parsojen puumaiset tyvet. Kuori nupuista alaspäin.
Paloittele parsat neljään tai useampaan osaan.
Sulata voi kattilassa. Lisää parsat ja hienonnetut sipulit. Kuullota keskilämmöllä n. 5 min. Älä ruskista.
Lisää hienonnettu persilja, kuoriraaste, sokeri ja pippuri. Kääntele pari min. Lisää puolet vedestä ja liemikuutio. Keitä kannen alla 5 min. tai kunnes parsat ovat pehmeitä. Soseuta parsakeitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää loppu vesi ja crème fraîche.
Kuumenna kiehuvaksi, älä enää keitä. Viimeistele maku sitruunamehulla.
Koristele annokset persiljalla tai créme fraichella. Tarjoa alkukeittona paahtoleivän ja voin kanssa, jolloin keitosta riittää kuudelle.
 SUKLAAFONDANT

50 g voita
50 g tummaa suklaata (70 % toimi hyvin)
1/2 dl vehnäjauhoa
2 munaa
3/4 dl sokeria
60 g valkoista suklaata


Sulata tumma suklaa ja voi kattilassa varovaisella lämmöllä. (Itse sulatin ne mikrossa, puolisen minuuttia riitti hyvin).
Vaahdota sokeri ja kananmunat keskenään ihan kunnolla, tukevaksi vaahdoksi asti. Sekoita joukkoon vehnäjauhot varovasti. Lisää mukaan vielä suklaa-voiseos ja sekoita varovasti nostelemalla esim. nuolijalla tai lastalla taikinaa kulhon reunoilta keskelle. Älä veivaa liikaa, mutta sekoita toki kuitenkin kunnolla.
Täytä vuoat niin, että reunoille jää sentti tai pari kohoamisvaraa. Käytin paperisia, vähän korkeampia, muffinssivuokia. Jos haluat paistoksiisi vielä suklaasydämet korostamaan muutenkin muhean suklaista makua, paina tässä vaiheessa esim. valkosuklaapalat taikinan sisään kippojen keskelle. Ne eivät sula vaan jäävät aika koviksi. Itse en seuraavalla kerralla laita niitä.

Paista kiertoilmauunissa 185 asteessa 10 minuuttia (normiuunissa hieman kuumemmassa, ehkä 190-195 asteessa) ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Nämä voi syödä joko ihan sellaisenaan tai haluamansa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Tänään tarjosin lisäkkeenä kermavaahtoa ja vadelmia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti