sunnuntai 26. toukokuuta 2013

KESÄN KUKKAISTUTUKSET
 JA PIKAINEN KANAWOKKI
 KANAWOKKI
 
400 g broileria suikaleina
1 sipuli
½ suippopaprika
½ pss wokkivihanneksia
1 kevätsipulin varsi
2 pakettia nuudeleita
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl soijakastiketta
3 rkl thai sweet chili -kastiketta
n. 1 dl vettä
 
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja laita odottamaan.
Suikaloi sipuli ja suippopaprika, kuullota öljyssä tai juoksevassa margariinissa vähän aikaa ja siirrä odottamaan. Paista toisella pannulla pakastewokkivihanneksia, kunnes ne ovat sulaneet, mutta vielä "rapsakoita". Pilko kevätsipuli muutaman sentin mittaisiksi paloiksi ja lisää pannuun. Mausta vihannekset balsamicolla, suolalla ja sokerilla.
Laita toiseen pannuun (tai tee niin, että paistat vuorotellen ja laitat toiset odottamaan) kanasuikaleet ja paista kypsiksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Yhdistä kaikki samaan isoon joko wokki- tai tavalliseen pannuun. Lisää desi vettä ja soija- sekä thai sweet chili -kastikkeet. Maista.

 Pilko etukäteen kaikki aineet. Olin ajatellut laittaa wokkiin myös kikherneitä, mutta loppumetreillä jätin ne pois. Unohdin myös kokonaan cashew-pähkinät, jotka olisivat tuoneet sekä makua että tekstuuria tähän ruokaan. Eli soveltakaa ja katselkaa mitä kaapista löytyy.

Oli siis puutarhapäivä, jonka vuoksi tein pikaista wokkia ruoaksikin. Se aika vuodesta, jolloin pitää saada ruukut kukkimaan. Naapurissa on viikon päästä lakkiaiset, joten pientä painetta tunsin, että meidän pihankin olisi oltava edes jotenkin edustava.

Ensin tyttären kanssa puutarhakaupoille tutkimaan valikoimia ja sitten se iänikuinen pähkäily kuinka paljon olisi valmis sijoittamaan kukkiin. En koskaan kasvata itse siemenistä kukkia (joka olisi tietenkin järkevää) vaan ostan valmiita taimia. Toinen tärkeä päätettävä on kukkien väri. Tänä vuonna päädyimme ostamaan uudet valkoiset parvekelaatikot syksyllä ostettuihin metallikehikkoihin. Sinisiä ruukkuja on varastossa ruskeiden lisäksi, joten tänä vuonna siniset ruukut päätyterassille, jonne ostin myös ne uudet valkoiset laatikot. Kukkien väriksi valikoitui myös valkoinen ja sininen tai liila.
Katettu terassimme on sisustettu vihreillä pehmusteilla ja pinkeillä huovilla ja muutamilla pinkeilä pienillä yksityiskohdilla. Sinne valikoitui kukiksi siis pinkkejä värejä.
 Vanhat talvikukat ja ruukut tyhjensin ja puhdistin ja laitoin varastoon. Samoin vanhan mullan kippaan aina kottikärryyn ja kuskaan kasvimaalle. Sekoittelen sitä sitten savimaahan sitä ilmastoimaan. Ostin myös pussillisen kevytsoraa, jota laitoin kaikkien ruukkujen pohjille sitomaan vettä ja osaan ruukuista myös päälle ehkäisemään kuivumista.
 Tämän vuoden kukkani ovat siis valko-sini/liila-pinkkejä!
 Pinkit kukat sijoittuvat terassille mikä mihinkin kohtaan, tässä vielä kaikki vierekkäin(lukuunottamatta miljoonakello -amppelia).
 Ihana, syvän pinkki dahlia odottelee valkoisen neilikan kainalossa sitä, että pääsee levittämään kukkaloistonsa koko ruukun mittaan. Suojaruukku on pelastettu kaatiskuormasta, mutta pajunruskeana sopii meidän suojaiselle terassille täydellisesti.
 Etualalla hehkuu Guinean Liisa syvänpinkkinä tummanvihreitten lehtien keskeltä.
 Etuterassin koboltinsiniset ruukut saivat valko-siniset asetelmat syliinsä. Jokaiseen tuli valkoinen pelargonia ja hopealehti ja lisäksi jotain sinertävää/liilaa.


Uusiin, valkoisiin parvekelaatikoihin ostin valkoisia ja tumman liiloja petunioita. Tässä vaiheessa ne ovat vielä vaatimattoman pieniä, mutta aurinkoisessa paikassaan ne viihtyvät yleensä hyvin ja hehkuvat jonkun ajan kuluttua tuuheina ja näyttävinä. Kunhan muistaa nyppiä kuivuneet kukat aina tasaisin väliajoin pois. Kuten tietenkin muistakin kesäkukista.
Tänään oli välillä aurinkoista, välillä sataa ripsautteli vähän, mutta lämpö - siitä huomaa, että kesä on todella tulossa!


2 kommenttia:

  1. Ihania kukkia! Mä en oo saanut haettua vielä yhtään kukkia. Jospa ensi viikolla innostuisi :) Kaikki aika on mennyt pihaa siivotessa (ja pojan perässä juostessa...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tuntuu, että aina on kiire tehdä jotain - sitä on niin ahne elämälle!

      Poista