lauantai 27. heinäkuuta 2013

MERELLISIÄ HERKKUJA
 Vihdoin muistin ottaa pakastimesta ajoissa jääkaappiin hitaasti sulamaan sekä kampasimpukoita että jättiravun pyrstöjä. Illalla siis oli tiedossa merellisiä herkkuja ruokapöydässä. Yhteispelillä se sujuu eli mies valmisti meriherkut ja itse tein salaatin ja sekä kevätsipulirisoton lisukkeeksi. Kevätsipulin varsista tulee kivasti vihreää väriä risottoon.
Kampasimpukat kuivattiin sulatuksen jälkeen ja maustettiin kevyesti suolalla ja pippurilla. Sen jälkeen ne paistettiin pannulla minuutin verran puoleltaan, siten että ne saivat väriä pintaan.

KARAMELLISOIDUT RAVUNPYRSTÖT

jättiravun pyrstöjä
öljyä
valkosipulia
chiliä
inkivääriä
1 rkl ruokosokeria
1 limen mehu

Kuumenna öljy pannussa ja lisää siihen pilkotut valkosipulin kynnet ja silputtu chilipalko sekä teelusikallinen inkivääriä (joko tuoretta tai jauhetta). Anna vähän aikaa öljyn maustua. Lisää ravunpyrstöt ja paista nelisen minuuttia käännellen. Lisää sitten ruokalusikallinen ruokosokeria ja kääntele minuutin verran, että pyrstöt karamellisoituvat. Purista päälle lopuksi limen mehu.

KEVÄTSIPULIRISOTTO
3 dl risottoriisiä
1 kevätsipuli tai nippusipuli
öljyä / juoksevaa margariinia
kasvisliemikuutio tai lusikallinen kasvisfondia
5-6 dl vettä
suolaa
mustapippuria
1 dl ruokakermaa
½-1 dl juustoraastetta
parmesaanilastuja

Laita kattilaan öljyä tai margariinia tai niitten sekoitusta. Lisää pieneksi silputtu sipuli ja kuullota vähän aikaa. Lisää riisi sekaan ja anna kuullottua. Lisää vettä desi kerrallaan ja sekoita vähän väliä. Lisää myös liemikuutio tai fondi. Risoton valmistus kestää n. 20 minuuttia. Lisää nestettä aina, kun edellinen nestemäärä on melkein imeytynyt riisiin. Lisää loppuvaiheessa kerma ja juustoraaste sekä mausta suolalla ja mustapippurilla. Risoton tulee tuntua vähän hampaissa ja koostumuksen tulee olla "valuvaa". Laita annoksen päälle parmesaanilastuja.

Tyttäreni oli lähdössä illalla ystäviensä kanssa ulos ja tytöt tulivat ennen sitä meille kotiin valmistautumaan. No siinä meikkailujen lomassa maistuivat myös pitkästä aikaa tekemäni valkosuklaa-mustikkapalat ja niitä piti viedä myös naapuriin iltaherkuksi ja jälkiruoaksi!


2 kommenttia:

  1. Mikä olis hyvä ton risoton kanssa tarjottavaksi jos noi ravunpyrstöt ei iske? :)
    Söin perjantaina ravintolassa niiin hyvää risottoa, että nyt tekee kokoajan mieli risottoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa mikä vaan käy risoton kanssa syötäväksi; kanafileet, pihvit.... kaikki käy. Risotto on hyvää kyllä ihan sellaisenaankin :)

      Poista