perjantai 23. elokuuta 2013

25 KYNNEN VALKOSIPULIKANAA
 Tämän illan ruokaan löytyi resepti Hesarin ruokatorstaista. Ihmettelin, kun reseptinä oli 40 kynnen valkosipulikana. Että 40 kynttä yhteen ruokaan. Ohje oli 4-6 hengelle, joten tänään, kun tein kolmen koipi-reiden annoksen laitoin siihen noin 25 valkosipulinkynttä. Mielettömän herkullinen tuoksu leijaili koko kodissa vaikka maku jääkin aika miedoksi lopputuloksessa. Eli jos joku kaihtaa voimakasta valkosipulin makua, niin tässä ruoassa se on vain yksi makua tuovista aineista. Mietiskelin, että seuraavalla kerralla veistelen kanan pintaan viiltoja, että saan makua itse kanaankin riittävästi. Ja folion voisi ottaa myös mielestäni loppuvaiheessa vähäksi aikaa pois, että pinta tulisi vähän rapsakammaksi. Mutta maku ja tuoksu kokonaisuudessaan - ihana! Ja kun upottaa patongin tai ranskan leivän palan ruoasta irronneeseen nesteeseen, maistuvat kaikki maut yhdessä ja erikseen.

40 KYNNEN VALKOSIPULIKANA

4–6 annosta  
 
40 valkosipulinkynttä
1 nippu (5–6 kpl) kesäsipulia varsineen (tai kuten itse käytin kevätsipulia varsineen)
1 rkl voita
8 broilerin koipi-reisipalaa
8–10 oksaa timjamia
3 rkl kuivaa vermuttia tai valkoviiniä
1 tl suolaa
mustapippuria
 
Tarjoiluun:sormisuolaa

 
Lämmitä uuni 180-asteiseksi.
Irrota valkosipulinkynnet toisistaan. Älä kuori valkosipulinkynsiä!
Pilko kesäsipulit pieniksi, leikkaa varret noin sentin kokoisiksi paloiksi.
Kuumenna voita isolla pannulla. Ruskista koivet kahdessa tai kolmessa erässä. Laita kanat ruskistumaan pannuun nahkapuoli alaspäin. Nosta ruskistuneet kanapalat kulhoon.
Jos pannulla on paljon kanoista irronnutta rasvaa, valuta siitä osa pois. Kuullota jäljelle jääneessä rasvatilkassa sipulisilppu muutaman timjamioksan kera.
Levitä 20 valkosipulinkynttä laakeaan uunivuokaan. Nosta kanapalat kynsien päälle. Lusikoi kanojen päälle pannulla olevat sipulit ja timjamit. Lisää myös vermutti tai viini. Laita kanojen päälle 20 valkosipulinkynttä sekä loput timjamit. Mausta kanat vielä suolalla ja mustapippurilla.
Suojaa uunivuoka kannella tai huolellisesti foliolla. Kypsennä uunissa noin 1½ tuntia.
Kun tarjoat ruokaa, nosta kanapalojen päälle uunivuoassa olevaa sipuliseosta, lientä ja paahtuneita valkosipulinkynsiä. Viimeistele annos sormisuolalla. Varaa lisäkkeeksi patonkia tai maalaisleipää, jota voit dipata maukkaaseen liemeen. Lisäkkeeksi sopivat myös keitetyt perunat tai riisi.
Kahta eri valkosipulia sattui olemaan eli siksi valkoista ja lilaa.
Ihanat sormisuolakiteet kanan pinnalla maistuvat kivasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti