lauantai 19. lokakuuta 2013

TALVEN TULON FIILISTELYÄ
- PRETZELIT JA ROMMIKAAKAO
 Ihanan häikäisevä aamun auringonpaiste ja ensilumen valkoinen huntu pihalla saivat mielen näkemään kuvia talvipäivistä. Niistä, jolloin posket punaisena rynnätään ulkoa sisälle lämmittelemään. Laitetaan kaakao tulille ja lorautetaan sekaan jotain verenkierron vilkastuttajaa. Ajatukset kulkivat Alpeille ja rinneravintolaan, jossa juoman kera voi nappaista suolaisen Pretzelin, ettei jano vaan pääsisi sammumaan. Siispä etsimään reseptiä tähän vaivaan.

Iltapäivällä pääsin vihdoin toteuttamaan näkyni. Kaakaon sekaan loraus rommia ja päälle kunnon kerros kermavaahtoa ja hampaisiin suolaisen rapsakka Pretzel. Kermavaahtoviikset ja suupielessä sormisuolakide. Täytyy sanoa, että oluttakin alkoi tehdä mieli siinä vaiheessa, kun kaakaomuki oli tyhjä ja tarjottimella jäljellä olevat Pretzelit tuijottivat houkuttelevina...
PRETZELIT
500 g vehnäjauhoja
25 g hiivaa
1 tl sokeria
3 dl olutta
1 tl suolaa
2 rkl voisulaa
Pinnalle
1 munanvalkuainen
2 rkl olutta
karkeaa suolaa
Murenna hiiva jauhoihin. Lisää sokeri ja huoneenlämpöinen olut. Sekoita ja anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla 20 minuuttia.
Sekoita suola voihin ja lisää seos taikinaan. Alusta kunnolla ja anna taas kohota puolisen tuntia.
Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Leivo taikina pötköksi ja jaa se kahdeksaan osaan. Leivo palat noin 40 cm pitkiksi nauhoiksi, keskeltä paksuiksi ja päistä ohuiksi. Muovaa rinkeleiksi siten, että keskelle muodostuu palmikoitu nauha. Kohota hetki ja sivele pinta valkuais-olutseoksella, ripota pinnalle sormisuolarakeita ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Itse oikaisin tekovaiheessa ja laitoin kaikki aineet samantien sekaisin, vaivasin koneella ja annoin nousta. Käytin myös kuivahiivaa, joten lämmitin olutta vähän aikaa mikrossa, että hiiva sai nostatuslämmön.




Aamun pihafiiliksiä, talven tulo yllätti -tyyliin. Pihakalusteet ovat melkein ehtineet varastoon asti...



Jänis ehti loikata karkuun jättäen lämpimänä höyryävän kohdan pihapolulle. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti