sunnuntai 10. marraskuuta 2013

LEHTEVÄ KAKKU ISÄLLE
 JA JOULUNODOTUS ALKAKOON

 Isänpäiväsunnuntai sai jostain syystä minut superenergiseksi. Olen ehtinyt touhuilemaan yhtä ja toista, tehnyt ruokaa, leiponut, vaihtanut sisustuksen joulunodotukseen... kohta on aika vielä lähteä kalorinpolttoon Piloxingin avulla.

Mutta ensin. Tällä viikolla on vietetty hävikkiviikkoa eli kehotettu ihmisiä tyhjentämään kaappejaan ja hyödyntämään puolikkaita pakkauksia ja viimeisiä rippeitä, ettei jäisi poisheitettävää ruokaa niin paljon. Viime metreillä ehdin itsekin mukaan. Teimme nimittäin eilen tyttäreni kanssa kevätkääryleitä, mutta niistä myöhemmin. Sen sijaan niihin käytettävästä filo-taikinasta sai tämä alkunsa. Ne, jotka ovat käyttäneet filoa, tietävät, että pakkauksessa on tuhoton määrä ohuen ohuita taikina-arkkeja. Kaikkea emme saaneet käärylöityä, joten päätin paistaa lopputaikinan sellaisenaan.

Ajattelin, että siitä saa hyvän isänpäiväkakun, kunhan vaan kehittelee jotain täytettä väliin. Puolikas Philadelphia-juustopurkki jääkaapissa oli seuraava uhri ja siitä sain aikaiseksi mahtavan kreemin. Vähän vielä marjoja pakkasesta ja voilá. Ihanan lehtevä ja hyvän makuinen kakku oli siinä.

Kakun antamalla energialla sain vielä vaihdettua syksyisen liilan sisustuksen joulunodotuksen punaiseen.






LEHTEVÄ ISÄNPÄIVÄKAKKU

4 filo-taikinalevyä
muutama ruokalusikallinen öljyä

VALKOSUKLAAKREEMI

100 g valkosuklaata
100 g voita tai margariinia
½ prk Philadelphia -tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria

Hilloke

n. 3 dl pakastevadelmia ja/tai mansikoita
½ dl vettä
3/4 dl hyytelösokeria

Koristeluun
tomusokeria

Leikkaa fillo-taikinalevyt joko puolikkaiksi tai neljäsosiksi. Laita yksi levy leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Levitä pullasudilla levyn päälle öljyä. Lisää seuraava levy edellisen päälle ja öljyä. Jatka näin kunnes kaikki levyt on öljytty ja ovat pinossa (öljyä myös päällimmäinen levy).
Paista kasaa uunissa 200 C noin 20 minuuttia. Ota jäähtymään. Säilyy seuraavaan päivään esim. leivinpaperilla peitettynä huoneen lämmössä.

Tee hilloke. Laita vähän sulaneet marjat veden kanssa kattilaan ja anna kiehua kunnes marjat hajoavat. Voit tässä vaiheessa soseuttaa niitä vähän sauvasekoittajalla. Lisää hyytelösokeri, keitä muutama minuutti. Laita jäähtymään joko vesihauteeseen tai jos on aikaa, anna jäähtyä huoneen lämmössä.

Tee kreemi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa varovasti, välillä sekoittaen. Anna jäähtyä sillä aikaa, kun sekoitat vatkaimella tuorejuuston, margariinin ja tomusokerin vaahdoksi. Lisää suklaa samalla vatkaten. Anna asettua vähän aikaa.

Leikkaa kakku kahteen osaan (onnistuu melkein ilman veistäkin, koska kerrokset ovat osittan irti toisistaan). Laita alin levy tarjoilulautaselle, levitä päälle marjahilloke ja sen päälle laita suklaakreemiä lusikalla koko alalle. Kreemin ei tarvitse olla mitenkään siististi leviteltyä. Laita kakun päällikerros täytteiden päälle ja siivilöi pinnalle tomusokeria.
 Kakkukahvien jälkeen oli sitten aika vähän sisustaa. Tyynynpäälliset, fleecepeitot ja pöytäliinat vaihtuivat punaisiin tai talvisiin. Asettelin kynttilöitä ja niiden myötä lisää valoa olohuoneen joka nurkkaan. Illalla mukillinen glögiä ja tuleen tuijottelua. Eiköhän sillä taas lataudu seuraavaan viikkoon!

Ostin viikonloppuna uuden kynttilälyhdyn, muuten raaskinut viedä sitä ulos vesisateeseen, joten se saa ilahduttaa meitä takan edustalla toistaiseksi.

Poikani teki aikoinaan koulussa joulun punaisen rahin ja vielä vuosien jälkeenkin ajattelen ilolla koulujen kädentaitojen opetusta lepuutellessani jalkojani rahilla.
Mukavaa joulunodotusta teille kaikille!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti