lauantai 23. marraskuuta 2013

TULINEN LINSSIKEITTO
 Kokkailuuni vaikuttaa usein sattuma. Joko selailen reseptejä ja näen jotain herkullista ja sitä on sitten kokeiltava. Tai kävelen kaupassa ja silmiini osuu jotain, mitä en ole ennen kokeillut. Näin kävi taas kerran. Silmäilin kaupassa erilaisia siemeniä, joita olen käyttänyt sekä leivontaan että mm. norjalaisen näkkärin valmistukseen. Ja siinä ihan vieressä oli linssejä. Vähän aikaa sitten juttelimme niistä töissä ja nyt siis tuumasta toimeen ja linssejä kassiin. Mutta kumpia ostaisi, punaisia vai vihreitä? Ei ollut mitään hajua niitten eroista tai siitä, kumpia enemmän käytetään. Päädyin vihreisiin jostain syystä.
 
Kotona aloin selailla reseptejä ja tosi monessa oli käytetty - arvaatte varmaan - punaisia. No muutama vihreä reseptikin löytyi ja niistä vähän yhdistelemällä syntyi tämä tosi herkullinen ja sopivasti tulinen keitto. Tai muhennokseksi se meni, muttei haitannut syötäessä, päinvastoin.
 
TULINEN LINSSIKEITTO
 
2 dl vihreitä linssejä
6-8 dl vettä
2 isoa porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 kasvisliemikuutio
2 laakerin lehteä
200 g paseerattua tomaattia
1 tl suolaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
½ tl  chilirouhetta
rouhittua mustapippuria
1 tl timjamia
persiljaa
 
Lisäksi
1 prk kermaviiliä
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
½ sitruunan mehu
 

Laita vesi kiehumaan ja lisää sinne kasvisliemikuutio ja linssit. Keitä linssejä n. 10 minuuttia ennen muiden aineiden lisäämistä veteen. Samalla kun linssit kypsyvät paloittele porkkanat ohuiksi kiekoiksi ja pilko sipuli sekä valkosipuli silpuksi. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä muutama minuutti ja lisää porkkanat. Paista miedolla lämmöllä vähän aikaa, niin että sipulit pehmenevät.

Lisää linssikattilaan laakerinlehdet ja mausteet. Lisää paseerattu tomaatti ja porkkana-sipuli-seos joukkoon. Tarkasta maku. Kun linssit ovat kypsiä (keittoaika on yhteensä n. 30 minuuttia), keitto on valmis! Leikkaa tuoretta persiljaa keiton päälle ja tarjoile kermaviilin kanssa, johon on sekoitettu mausteet ja sitruunan mehu.
 

 
 
 
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti