perjantai 31. tammikuuta 2014

BLINIT JA TALVINEN ILTA



 Talvinen ilta tuo mieleen blinit ja varsinkin, kun ruokaostoksien ohessa tuli eteeni valloittavan kaunis, valkoinen blinipannu. Kunnon valurautainen pannu saa aikaan ihanat, rapeapintaiset blinit. No, tosin yhdellä pannulla neljälle hengelle paistaminen kestää aikamoisen tovin... Ei kannata ihan nälkäisenä aloitella tätä hommaa. Onneksi blinit voi laittaa uuniin alhaiseen lämpöön odottelemaan myös paistajaa ruokapöydän ääreen. Reilu tunti meni näiden paistossa.

Blinitaikinaohjeita on joka lähtöön, niitä joita nostatellaan yön yli ja niitä, joita pääsee paistamaan jo tunninkin kohotuksen jälkeen. Tämä oli jotain siltä väliltä eli taikinaa tarvitsee nostattaa vain parisen tuntia.



BLINIT  (n. 16 kpl)


4 dl maitoa
1½ pss kuivahiivaa
2 dl (1prk) kermaviiliä
2½ dl tattarijauhoa
1½ dl vehnäjauhoja
2 munaa
½ tl suolaa



Lämmitä maito. Lisää jauhot ja kuivahiiva. Sekoita ja lisää kermaviili ja sekoita. Jätä taikina happanemaan huoneenlämpöön esim. talouspaperi tai leivinliina päällä vähintään 2 tunniksi tai jääkaappiin yön ajaksi. Meillä riitti kaksi tuntia huoneenlämmössä, jolloin taikina jo kupli kunnolla.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset ja suola taikinaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto varoen taikinan joukkoon.

Sulata voi kattilassa. Käytä blinien paistamiseen vain voin kirkas osa, ns. kirkastettu voi. Paista blinit mielellään valurautaisella blini- tai lettupannulla miedohkolla lämmöllä. Käännä blinejä useamman kerran, jotta saat rapean pinnan. Itse en käännellyt blinejä kuin vain kerran ja siitä huolimatta olivat rapeita.
Siirrä paistetut blinit leivinpaperilla suojatulle pellille ja pidä ne lämpiminä 120-asteisessa uunissa.
Tarjoa blinit kuumina mädin, hienonnetun sipulin ja ranskankerman kanssa. Rouhi päälle pippuria.




 Täytteet:

suola-/maustekurkkuja
hunajaa
smetanaa
silputtua punasipulia
mätiä

Sekoita keskenään:

1 prk savulohi-piparjuurituorejuusto
½ dl ruokakermaa
lämminsavulohta
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
tilliä
rosépipppuria

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti