sunnuntai 4. toukokuuta 2014

DONITSEJA PÄIVÄKAHVILLE
 Vappuna en ehtinyt tekemään munkkeja ja niitä on sitten pitänyt tehdä... Paitsi että päädyttiinkin donitsipuuhaan.
Aamupäivä tosin meni ensin pihatöissä; kasvimaan kääntäminen on kunnon jumppaa koko kropalle. Viime vuoden äitienpäivälahjatalikko sai siis kyytiä! Muutama kriikunapuun alku työnteli päätään sieltä täältä ja niistä piti myös päästä eroon. En nimittäin aikanaan tiennyt kriikunaa istuttaessani, että sen juuristo leviää laajalle ihan maan pinnan tuntumassa. Ja uutta alkua siis pukkaa pitkin pihamaata. Hohhoijaa!
Raparperipenkkiin oli työntynyt rikkaruohoja ja voikukan alkuja, joten niitäkin sieltä nyhdin kaksin käsin vaikka kuinka paljon. Aurinko lämmitti mukavasti niin kauan kuin pihalla viivyin ja sen jälkeen pimeni ja alkoi sataa.
Silloin oli siis hyvä aika siirtyä sisälle ja tyttären kanssa aloittaa donitsiurakka. Herkkusuun blogista löytyi nopea ohje. Donitseja on niin paljon helpompi tehdä kuin munkkeja, etten tiedä miksen ole aiemmin niitä tehnyt. Käytin myös tällä kertaa munkinpaistorasvaa ja koti ei haise ollenkaan käryävältä öljyltä. Kunnon kerros kinuskia päälle ja syömään!
KINUSKIDONITSIT n. 15- 20 kpl koosta riippuen


2 kpl kananmunia
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
2 dl täysmaitoa
2½ tl leivinjauhetta
n.6½ dl erikoisvehnäjauhoja (jos käytät tavallista, puolikarkeaa jauhoja, jauhojen määrä voi olla hieman suurempi)50 g sulaa voita
1 paketti (500 g) munkinpaistorasvaa paistamiseen

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan kuivat aineet ja nesteet.
Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan levätä kymmenisen minuuttia kulhossa.Kauli taikina jauhotetulla alustalla vajaan senttimetrin paksuiseksi levyksi ja painele juomalasin tai muotin avulla ympyröitä, joiden keskelle reiän saa näppärästi vaikkapa pullonkorkilla tai sormilla venyttäen. Me käytimme omenaporaa pienempien donitsien reikiin.
Kuumenna rasva 170 asteiseksi ja paista donitsit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Pieni koepala taikinasta osoittaa sopivan kuumuuden: kun pudotat palan kuumaan rasvaan, se poreilee ja alkaa ruskistua.
Nosta kypsät donitsit reikäkauhalla leivinpaperin päälle valumaan.

KINUSKIKUORRUTUS

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria (tai 1 l fariini- ja 1 dl tav. sokeria)
n. 2-3 rkl voita kun seos on jo valmista

Mittaa sokeri ja kerma kattilaan ja keitä iloisesti kuplien n. 10 min. Mittaa kiehumisaika siis vasta siitä, kun seos alkaa kuplimaan.
Kun kinuski on sakeutunut ja tuntua tahmaiselta, on seos valmista. Voit kokeilla tiputtamalla tipan kylmään vesilasiin. Jos saat muotoiltua tipasta sen jälkeen pallon, on kinuski valmista. Nosta kattila liedeltä ja lisää voita muutama nokare. Kasta donitsit kuumassa kinuskissa ja koristele haluamallasi tavalla.


Ota sopivan kokoisella muotilla taikinasta ympyröistä. Muista, että taikina paisuu paistettaessa, joten kauli tarpeeksi ohueksi.



Ihana makea kinuskikuorrutus valmiina. Kuorruta donitsit nopeasti, sillä kuorrutus alkaa jähmettyä nopeasti.

Donitsit kypsyvät yllättävän nopeasti, mutta vahdi öljyn lämpötilaa, ettei se pääse kärähtämään.
Koristele kuorrutus saman tien esim. nonparelleilla.



Nauti!

 

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä ja varmasti makuisiakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna, olivat tosi hyviä - paljon parempia kuin kaupan donitsit :D

      Poista