perjantai 26. joulukuuta 2014


DIY-JOULUYLLÄTYKSIÄ

Meillä kotona työhuone on aina näin joulun alla kuin joulupukin paja. Tavaraa on pöydillä ja lattioilla sikin sokin - kaikki hyvässä järjestyksessä! Teemme itse aina joulukortit, mutta myös osan lahjoista. Tänä jouluna on taas paja ollut auki ja kaikkea "Do-it-yourself" -itse tehtyä onkin syntynyt. Ja koska lahjojen pitää olla salaisuuksia, julkaisen tämän päivityksen vasta jouluaaton jälkeen.

SYTYKERUUSUT

Näiden tekemisestä löytyy netistä paljon ohjeita, mm. tämä Kalevan ohje. Eli tarvitset munakennoja, vanhoja kynttilänpätkiä ja kärsivällisyyttä.
Munakennot revitään käsin, ensin pohjakupit ja sitten kannesta suikaleita rullalle niitten keskelle. Ja vielä irtopaloja väleihin tilkkeeksi.
Kattilassa kuumennetaan vettä ja sinne laitetaan kynttilänpalat (niitä tarvitaan aika monta) sulamaan. Steariinista muodostuu veden pinnalle kerros, johon ruusut kastetaan ylösalaisin esim. salaattipihtejä apuna käyttäen.
"Märät" ruusut laitetaan leivinpaperin päälle kuivumaan. Ja sen jälkeen pakataan kauniisti, joko rasioihin tai sellofaaniin. 






SYDÄMELLISET POLKA-SUKLAAT

Tyttäreni teki ystävilleen lahjaksi sydämellisiä herkkuja. Valmiit Polka-karkkitangot katkaistiin loppupäästään ja pikkupalat murennettiin (esim. vahvassa muovipussissa  kaulimen avulla). Suklaa sulatettiin varovasti mikrossa.
Karkkitangoista muodostettiin leivinpaperin päälle sydämet ja niiden sisään valutettiin varovasti suklaata. Sulaan suklaaseen ripoteltiin Polka-murusia. Annetaan jähmettyä jääkaapissa jonkun aikaan ja pakataan kauniisti sellofaaniin.
Ehdin ommella myös perheen nuorille miehille essut tumman harmaasta, vahapintaisesta pöytäliinakankaasta. Ajattelin, että se on juuri oikea materiaali, vaikkakin vähän jäykkä aluksi, koska siitä saa pyyhkäisemällä roiskeet pois eikä sitä tarvitse olla koko ajan pesemässä. Ompelin niitten taskujen sivuun lenkit, johon sujautin keittiöpyyhkeet, sillä pitäähän kokilla oli pyyhe, johon pyyhkiä sormensa kokkaillessaan. Essut ehtivät paketteihin ennen kuvaamista, joten tässä pitää vain käyttää mielikuvitustaan :)
Tyttäreni teki myös itse sinappia, mutta resepti pidetään salaisena, joten ei siitäkään tässä sen enempää. Sen voi vain sanoa, että erittäin hyvää se on :)
Viimeisenä askartelin suvun naisväelle taulut, joihin voi ripustaa avaimet tai koruja tai keittiössä pannulaput tai mitä kukin keksiikään.
Löysin valmiita puu"laatikoita" sisustusliikkeestä edullisesti. Lisäksi ostin mainoskartonkia, liitutaulumaalia, koukkuja ja pieniä ruuveja.
Leikkasin laatikoiden keskelle mainoskartongista sopivan kokoiset palat, jotka maalasin kahteen kertaan liitutaulumaalilla. Kiinnitin alareunaan ruuvattavia koukkuja ja taulujen taakse sivuihin ylös pienet ruuvit, joiden ympärille sain sidottua paksua narua. Ruuvasin ruuvit tiukalle, jolloin naru kiinnittyi vielä paremmin. Lopuksi liimasin (tai itse asiassa tyttäreni, joka oli joulupajassa touhuilemassa myös ja auttoi aina tarvittaessa) kuumaliimalla maalatut levyt taulujen keskelle.
Kirjoitin niihin vielä lopuksi liidulla Hyvää Joulua!

Pari joulua sitten ompelin kahdesta pöytätabletista tyynyn päällisen. Niissä lukee sopivasti Christmas Greetings. Ja tänä vuonna tein tähtikuvioisista pyyhkeistä uudet tyynynpäälliset. eli kun ei löydy valmiina, on helppoa tuunata.

Itse tekeminen on asia, jonka olen oppinut jo lapsuuden kodissani. Vaatteet ommeltiin itse, seinät maalattiin ja sohvat päällystettiin. Kaikkea sai kokeilla ja tehdä ja sitä arvostan vielä tänäkin päivänä. Siitä on jäänyt usko itseen ja uskallus kokeilemiseen. Vaikka kaikki ei aina onnistukaan. Mutta tekeminen itsessään tuo hyvän mielen. Ja lopuksi on vielä antamisen ilo, kun voi antaa jotain itse tehtyä!

Mukavia, leppoisia joulupäiviä teille kaikille!


2 kommenttia:

  1. Ja saamisen ilo oli meidän muiden osana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eiköhän se saamisenkin ilo ollut meillä kaikilla <3

      Poista