perjantai 26. joulukuuta 2014

JOULUPÄIVÄN KALAPÖYTÄ
 Joulupäivän "puuhiin" kuuluu tietty joutilaisuus. Se olotila, jolloin ei tarvitse ryntäillä mihinkään, touhuilla mitään ihmeitä, suorittaa ... Voi vain olla, ihmetellä, tuijotella tuleen. Ja aina sopivin välein syödä. Ja niihinkin väleihin, jolloin ei muuten tulisi ajateltua ruokaa, voi nappaista jotain pientä suuhunsa, suolaista tai makeaa.
Olin viettänyt suurimman osan päivästä lähes vaakatasossa, joten iltaa kohden alkoivat poltella keittiöhommat. Eräs tuttavani postasi facebookiin kuvan saaristolaisleivästä, jonka päällä oli mätiä ja muuta ja phuf! mielikuvitus lähti lentoon ja sen siliän tien oli pakko suunnata keittiöön ja hommiin! Naapurin Kirsiltä lahjaksi saatu saaristolaisleipä pääsi ansaitsemaansa seuraan! Ja jouluaattona oli pöydässä äitini ja sisarentyttäreni valmistamia lohirullia, joten niitäkin piti tehdä.
Tuloksena kaiken sortin kalaa (kun siis päivällä oltiin jo tankattu laatikoita ja kinkkua) ja voih! taas maistui, kuin ei oltaisi ruokaa nähtykään!

Keitin vähän perunoita lisukkeeksi ja loput pöydän antimista olikin erilaisia kalaviritelmiä graavilohesta savusiikaan.

LOHI-TUOREJUUSTORULLAT

graavilohta tai kylmäsavulohta
savulohi-piparjuurituorejuustoa
maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
tilliä

Sekoita suurin piirtein saman verran molempia juustoja keskenään. Levitä graavilohisiivut pitkät sivut vierekkäin ja vähän päällekkäin tuorekelmun päälle. Levitä lohisiivuille juustoseosta reilusti (ja silputtua tilliä, jos haluat). Kääri lohi rullalle kelmun avulla, kääri kelmu rullan ympärille ja laita pakastimeen siksi aikaa, kun keität perunat.
Ota rulla pakastimesta ja leikkaa sopivan ohuita annoskiekkoja tarjolle. 
SAARISTOLAISLEIVÄT KALALEVITTEELLÄ

saaristolaisleivän viipaleita
kermavaahtoa
smetanaa
mustapippuria
sitruunamehua
savusiikaa (tai jotain muuta savukalaa)
tilliä
mätiä

Leikkaa saaristolaisleivästä ohuita viipaleita.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon smetanaa (noin 2 osaa kermavaahtoa, 1 osa smetanaa). Mausta rouhitulla mustapippurilla ja tilkalla sitruunamehua. Perkaa vähän savusiikaa ja sekoita levitteen joukkoon.
Kokoa leivät laittamalla leiville ensin kalalevitettä, sitten mätiä ja vähän tillisilppua.
Pitkin päivää, aamulla, päivällä, illalla, ennen ruokaa, ruoan jälkeen - ja sillä välilläkin, ollaan nautiskeltu olohuoneen pöydälle kerättyjä jouluherkkuja. Osa itse hankittuja, osa lahjaksi saatuja. Ja kun saa lahjaksi mahtavan kerrosvadin, joka on kuin tehty pikkuherkkuja varten ("sweets and treats". kiitos Riitta), on siihen pakko keräillä vähän sitä ja tätä makeaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti