torstai 25. joulukuuta 2014

JOULUPÖYDÄN KARPALO-SUKLAAMOUSSEKAKKU
 Jouluaterian päätteeksi, jälkiruoan ja lahjojen jakamisen jälkeen meillä on tapana keittää kahvit ja syödä jotain makeaa - niin kuin varmaan monilla muillakin. Kaikilla on vatsat täynnä, mutta aina jokin makea uppoaa kuitenkin.
Tänä vuonna olimme viettämässä aattoa vanhempieni luona ja meitä oli 11 henkeä joulupöydän ympärillä. Kenellekään ei tule liian isoksi taakaksi ruoan valmistus, kun jokainen kantaa kortensa kekoon. Parin laatikon, rosollin ja muun pienen lisäksi oli minun vuoroni tehdä kahvipöydän herkku. Ja karpalon ja suklaan yhdistelmä toimi jälleen. Kakun täytteinä oli pehmeitä mousseja liivatteella vahvistettuina.
Kakku sai hieman kuljetusvaurioita, eikä koristeluunkaan ehditty hirveästi panostaa, mutta suklaa-karpalo -makuyhdistelmä ei petä koskaan!
Hetki ennen ruokailua... maltetaan vielä vähän odottaa.

KARPALO-SUKLAAMOUSSEKAKKU (halk. 26 cm)

Pohja:
1 pötkö Domino-keksejä
½ pakettia kaurakeksejä
1 iso Daim-patukka
50 g sulatettua margariinia

Karpalomousse:
2 dl kohmeisia karpaloita
2½ dl vispikermaa
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
½-1 dl sokeria
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

Suklaamousse:
100 g taloussuklaata
50 g voita
2½ dl vispikermaa
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
2 rkl vettä

Laita keksit ja Daim monitoimikoneeseen ja aja hienoksi murskaksi. Sulata margariini ja sekoita sekaan. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele keksimuruseos leivinpaperin päälle.

Tee karpalomousse. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Murskaa sauvasekoittajalla kohmeiset karpalot kärsivällisesti hienoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sekaan rahka. Sekoita. Lisää karpalot ja sekoita. Mausta sokerilla. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi, purista liivatteet ja sekoita kuumaan veteen. Kaada liivatevesi vaahtoseokseen ja sekoita samalla hyvin. Kaada karpalomousse keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi jähmettymään.

Tee suklaamousse. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Sulata voi toisessa astiassa. Vatkaa kerma vaahdoksi yhdeksi kulhossa. Vatkaa munat ja sokeri sekä vaniljasokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Sekoita sula suklaa muna-sokerivaahtoon. Sekoita sinne sen jälkeen sulatettu voi ja lopuksi kermavaahto. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi, purista liivatteet ja sekoita kuumaan veteen. Kaada liivatevesi suklaavaahtoon ja sekoita hyvin. Kaada suklaamousse karpalomoussen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään 4 tunniksi tai yön yli.
Koristele esim. kaakaojauheella ja lumihiutalenonparelleilla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti