maanantai 8. joulukuuta 2014

KARPALO-VALKOSUKLAAKAKKU
  Viikonlopun juhlintaan kuului tietysti kakku. Peruskakkuna on vanha, hyväksi havaittu valkosuklainen hyydykekakku. Se muokkautuu aina vuodenajan mukaan; kesäisin päälle laitetaan mansikkaa ja näin joulunaikaan mauksi sopii hyvin karpalo. 

KARPALO-VALKOSUKLAAKAKKU

200 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia
Täyte
2½ dl vispikermaa (tai 2 dl kuohukermaa)
200 g (1 prk) valkosuklaa-limerahkaa
3 rkl sokeria (tai maun mukaan)
3 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
n. 50 g valkosuklaata
Päälle
4 dl karpaloita
2 dl vettä
1 dl sokeria
4 liivatelehteä

Laita irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle leivinpaperia. Voitele reunat öljyllä ja "jauhota" ne tomusokerilla, kun reuna on irtipohjasta.
Murskaa keksit monitoimikoneessa (tai jotenkin muuten) ja sekoita sulatettu rasva sekaan. Painele keksinmurut vuoan pohjalle.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ainakin 5 minuutiksi. 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahka ja sokeri sekaan. Paloittele valkosuklaa pieniksi kuutioiksi ja ripottele kuutiot keksipohjan päälle tasaisesti. Kuumenna sitruunamehu ja liota puristetut liivatteen sekaan. Sekoita siten, että liivatteet ovat sulaneet täysin. Kaada liivateneste ohuena nauhana vaahtoseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan suklaan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Laita vesi ja karpalot kattilaan ja keitä niin kauan, että karpalot pehmenevät. Siivilöi karpalomehu toiseen astiaan ja kaada siivilöity mehu takaisin kattilaan. Sekoita sokeri kuuman mehun sekaan. Laita liivatteet 5 minuutiksi kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna karpalomehu kiehuvaksi ja sekoita puristetut liivatteet sekaan. Anna jäähtyä jonkun aikaa. Kaada jäähtynyt mehu varovasti jähmettyneen kakun päälle. Voit laittaa koristeeksi muutaman kokonaisen karpalon. Anna jähmettyä kunnolla, mieluummin seuraavaan päivään.
Seuraavaksi päiväksi jäi enää pieni pala kahvin kanssa nautittavaksi.

2 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen kakku ja kauniit on juhlapöydän muutkin antimet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Peggy, juhlia on aina mukava järjestää ja touhuilla keittiössä :)

      Poista