sunnuntai 14. joulukuuta 2014

MMMM...SUKLAA-KINUSKI-BROWNIES
 Voi kaikkia näitä reseptejä, mitä maailma on pullollaan! Taas tuli vastaan yksi niiiin herkullinen leivonnainen, ettei paremmasta väliä. Vähän sen tyyppinen, ettei suuta saa auki, kun kinuski ja vaahtokarkit ja suklaa liimaavat hampaat yhteen ja makuhermot kokevat mahtavan ilotulituksen.
Alkuperäinen resepti on Allt om mat -sivulta ja aika tarkkaan sitä noudatin. En kuitenkaan malttanut odottaa, että päällissuklaa olisi jähmettynyt kunnolla, kun piti jo päästä maistamaan. Reseptistä tulee parikymmentä palaa, joten päätin ilahduttaa lauantai-iltana myös naapurustoa ja kävin kolmen oven takana jättämässä "jouluun valmistautumis" -tervehdyksen! Ei kieltäytynyt kukaan :) 
Tämän reseptin toinen kärsivällisyyttä vaativa osa on se parituntinen, jolla koko operaatio aloitetaan. Eli kinuskin keittäminen. Kondensoitua, makeutettua maitotiivistettä keitetään pari tuntia avaamattomassa purkissa, kokonaan veden peitossa, jolloin se paksuuntuu ja muodostuu kinuskiksi. Purkista otetaan vain paperikääre pois ensin ja sitten upotetaan hiljakseen kiehuvaan veteen. 

SUKLAA-KINUSKI-BROWNIE

120 g tummaa suklaata
120 g voita
2½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaota
½ tl suolaa
100 g maitosuklaa
100-150 g minivaahtokarkkeja
1 prk kondensoitua, makeutettua maitotiivistettä
Päällys
150 g tummaa suklaata
100 g maitosuklaata
1½ dl kuohukermaa
1 dl saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)

Lämmitä uuni 175 C. Vuoraa n. 20x30cm vuoka leivinpaperilla.
Sulata voi ja  suklaa vesihauteessa. Sekoita samalla, etä ne sekoittuvat hyvin. Älä anna olla liian kauaa vesihauteessa.
Kaada seos toiseen kulhoon ja lisää sokeri ja vaniljasokeri, sekoita. Lisää munat ja sekoita.
Sekoita jauhot ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi suklaaseokseen. Kääntele sekaisin esim. nuolijalla. Silppua veitsellä maitosuklaa pieneksi ja sekoita sekaan. Kaada seos vuokaan ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.
Ota brownie-pohja pohja pois uunista ja ripottele heti päälle minivaahtokarkit. Laita takaisin uuniin vähäksi aikaa, että vaahtokarkit vähän sulavat, mutta eivät rusketu. Ota pois uunista ja kaada päälle jäähtynyt kinuski ja laita vuoka sivuun odottamaan siksi aikaa, kun teet päällyksen.
Paloittele suklaat. Laita kerma kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää suklaat ja sekoita, kunnes suklaat ovat sulaneet. Ota kattila pois levyltä vähän ennen, kun seos on tasaista. Loppu suklaa sulaa sekoittaessa.
Kaada suklaaseos vuokaan kinuskin päälle ja ripottele viimeiseksi pilkotut pähkinät (meillä oli sekoitus saksanpähkinää, cashewpähkinöitä ja maapähkinöitä). Laita kylmään jähmettymään (jos maltat).

Vaahtokarkit ripoteltu brownien päälle ennen uuniin menoa.
Valmis leivoslevy menossa kylmään.
Lopuksi pari tunnelmakuvaa lauantaiaamulta, kun heräsimme valkeaan ihmeeseen. Oli pakko hiippailla kameran kanssa ulos ja juuri ja juuri raaskin jättää jälkeni koskemattomaan hankeen.
Tällaisessa tunnelmassa sitä mielellään odottaa lähestyvää joulua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti