sunnuntai 18. tammikuuta 2015

JONNAN LINSSIKEITTO
 Lempeää vai tulista? Linsseistä saa ihania, talvisia keittoja ja maustamisella voit päättää itse keiton tulisuuden. Tämän reseptin sain ystävältäni Jonnalta ja tämä on maun suhteen sieltä vahvemmasta päästä. Muttei kuitenkaan polttava vaan juuri sopivasti makunystyröitä herättelevä. Vähän tuunailin keittoa ja tarjoilin lisänä paahdettuja leipäkuutioita ja raejuustoa tasoittamaan ja pyöristämään suutuntumaa. 
Kannattaa tehdä iso kattilallinen, koska niinkuin keitot yleensä, tässäkin maku vain syvenee ja paranee lämmitettäessä.
JONNAN LINSSIKEITTO (4:lle)

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2-3 rkl öljyä 
1 tl kurkumaa
2 tl cajunmausteseosta
(chiliä)
inkivääriä (pala tuoretta tai jauheena) 
1 tölkki tomaattimurskaa
3-5 dl vettä (riippuen siitä kuinka paksua keitosta haluat) 
1½ dl liotettuja, huuhdeltuja vihreitä linssejä (tai purkista kypsiä)
1-2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 dl kermaa tai kookoskermaa

Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi. Laita öljy kattilaan ja lisää sekaan mausteet suolaa lukuun ottamatta. Sekoita vähän aikaa, että maut alkavat irrota ja lisää sekaan sipulit. Sekoita. Lisää desin verran vettä ja valutetut linssit. Lisää vielä tomaattimurska ja pari desiä vettä ja keitä parikymmentä minuuttia. Mausta suolalla ja sokerilla. Lopuksi lisää kermaa tai kookoskermaa. Tarkista maku. Tarjoa leipäkuutioitten ja raejuuston kanssa.
Kaikkea ei aina kaapista löydy ja tänään minulta puuttui SE tärkeä mauste eli cajunseos. Googlailin hetken ja tein oman seokseni:
½ tl chiliä, ½ tl cayennepippuria, ½ tl savupaprikaa, 1/4 tl timjamia, 1/4 tl oreganoa, rouhittua valko- ja mustapippuria. Lisäksi mausteeksi tuli 1 tl kurkumaa ja ½ tl inkivääriä.
Suolan lisäsin vasta hiukan aikaa muhineeseen keittoon.
Liotin huuhdeltuja linssejä tunnin verran vedessä ja kaadoin liotusveden pois ennen kuin lisäsin linssit keittoon.
Ihanaa lempeää tulisuutta talviseen sunnuntaihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti