sunnuntai 25. tammikuuta 2015

LEHTIKAALI-PEKONIPASTA,
 PASTA CARBONARAN SERKKU :)
 Päivän ajatukset lounaaksi lähtivät illan chianti-viinistä. Niin, jotenkin en voinut olla ajattelematta kaikkia italialaisia ruokavaihtoehtoja tänään. Muistelin sitä, kun kirjoitin italialaisen mamman iltapäivästä ja pääsin kokemaan sisäisesti italialaista menoa suomalaisittain.
Viinitelineessä odotti siis iltaa varten kunnon italialainen Chianti-viini ja pienesti aloin ajatella, minne Mamma suuntaisi askeleensa...no, jääkaapille tietenkin. Ja ajatukset lähtivät lentoon!
"Oi, olin käynyt iltapäivällä puutarhassa keräämässä tuoreita lehtikaalin lehtiä ja niiden kaunis vihreys veti minua puoleensa. Naapurin teurastaja, Franco, oli tuonut minulle muutaman paksun possun pekoniviipaleen ja ne odottivat kylmässä Grana Padano -juuston vieressä. Päätin siis oikaista ja laittaa veden kiehumaan ja ottaa kaapista esiin pussillisen tagliatelle-pastaa.
Niin, ajatelkaa, durum-jauhot jäivät kaappiin ja pastan tekeminen vain ajatuksiin. Marcello, toinen naapurini, on taitava pastan tekijä, ja luotin tällä kertaa hänen ohueksi kaulitsemiinsa tagliatelle-pastoihin.

Laitoin siis kattilaan veden kiehumaan ja heitin pastat perään. Ja sitten pilkoin saksilla pekoneita kylmään pannuun. Pannu tulelle ja pikkuhiljaa rasva alkoi sulaa ja sillä välin sain suikaloitua lehtikaalin ja sekoitettua pienessä astiassa naapurin kanan munankeltuaisen purkilliseen ruokakermaa.

Pekonit käristyivät pikku hiljaa ruskeiksi ja italialaisen auringon paahtaman päivän tuoksut kokosivat tunnelman yhteen. Lisäsin suikaloidut lehtikaalit pekonin sekaan ja toiseen pannuun heitin kourallisen pinjan siemeniä vähän ruskettumaan.
Sekoittelin molempia pannuja punainen esiliina ylläni."


"Tuoksut valloittivat keittiön. Valutin välillä siivilässä keitetyt tagliatellet (niin juuri, ihan al dentenä) ja siinä vaiheessa huutelin kaikille, että pois jaloista, kiire! Sekoitin valutetut pastat pekoni-lehtikaalin sekaan. Sen jälkeen meillä on tapana Italiassa kaataa joukkoon kerma-keltuaissekoitus. Rouhaisin muutaman kierroksen mustapippurimyllystä ja heitin vähän sormisuolakiteitä joukkoon." 
"Siinä vaiheessa piti huutaa perhe syömään ja viime hetkellä ripottelin pinjan siemenet ja höyläsin muutaman siivun Grana Padanosta höyryävän pastan pinnalle. Nammmmm, ihanat maut!"

Tällainen päivä meillä tänään :)
LEHTIKAALI-PEKONIPASTA

tagliatelle -pastaa

Kastike:
n. paketti pekonia
pari kourallista lehtikaalia
2 ½ dl ruokakermaa
1 keltuainen
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
kourallinen pinjan siemeniä
Grana Padano -juustoa
sormisuolaa

Laita tagliatelle -pasta kiehumaan. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja laita kylmään paistinpannuun, käännä levy päälle ja anna pikkuhiljaa ruskistua. Lisää suikaloidut lehtikaalit sekaan. Laita toiseen kuivaan pannuun pinjan siemenet vähän ruskistumaan. Ota pannu sivuun. Lisää pekoni-lehtikaalin sekaan valutetut pastat ja seuraavaksi keskenään sekoitetut kerma ja keltuainen. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada päälle paahdetut pinjan siemenet ja ripottele vähän sormisuolaa. Tarjoile parmesan (Grana Padano) -juustoraasteen kanssa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti