sunnuntai 17. toukokuuta 2015

ENEMMÄN JA VÄHEMMÄN VILLEJÄ YRTTEJÄ
- NOKKOSRISOTTOA
 Mahtavan aurinkoiset hetket onneksi lisääntyvät koko ajan kesän lähestymisen myötä ja valon määrä häikäisee silmiä. Ja kasvit! Piha tuntuu pursuilevan yhtä ja toista uutta alkua, osa sinne istutettuja ja osa vähän varkain hiipinyttä.
 Muodikkaat villiyrtit ovat itselleni pääosin vieraita ruoanlaitossa, mutta niistä nokkoset ovat olleet resepteissä aiemminkin. Nyt ne pääsivät lautaselle risoton muodossa. Kotivinkin alkuperäistä reseptiä vähän muokaten syntyi tämän päivän ruoka. Ja samalla, kun kävin keräilemässä pieniä nokkosia ja ruohosipulia pihalta, oli pakko nappasta ensimmäiset raparperinvarret myös matkaan. Niistä tein ihanaa hilloketta, jota sai laitettua lämpimänä kylmän jäätelön päälle jälkiruoaksi. Ihana kevät!
NOKKOSRISOTTO JA ILMAKUIVATTUA KINKKUA LASTUINA

1 dl ryöpättyjä nokkosia

muutama ruohosipulivarsi
3–4 uutta sipulia (ilman varsia)tai 1 iso "vanha" sipuli
2 valkosipulinkynttä
6–7 dl vettä
(½ kasvisliemikuutiota)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
1 dl kuohu- tai vispikermaa
Lisäksi
4–8 viipaletta parmankinkkua

Aloita ryöppäämällä nokkoset. Minulla oli nokkosia n. 3 dl (ilmavasti kulhon pohjalla). Kiehauta reilu kattilallinen vettä. Lisää 1 rkl suolaa 1 litraan vettä. Upota nokkoset veteen. Kun vesi alkaa taas kiehua, keitä nokkosia 30–60 sekuntia. Kaada nokkoset siivilään ja vesi pois. Pysäytä kypsyminen laskemalla nokkosten päälle kylmää vettä. Valuta nokkoset hyvin, purista mytyksi ja hienonna veitsellä haluamaaasi karkeuteen.
Pilko ruohosipuli pieneksi silpuksi.
Valmistele myös lisäke. Levitä parmankinkkuviipaleet uunipellille, leivinpaperin päälle, ja paahda niitä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Nosta viipaleet talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.
Hienonna sipulien vaaleat osat ja säästä varret toiseen ruokaan tai silppua vanha sipuli. Kuori ja hienonna myös valkosipulit. Kiehauta vesi ja mausta se halutessasi liemikuutiolla.
Kuumenna öljy ja voi toisessa kattilassa. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää riisit ja kuumenna niitä sekoitellen muutama minuutti.
Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Voit jättää viinin myös pois halutessasi ja lisätä kasvisliemen määrää. Keitä risottoa keskilämmöllä välillä sekoitellen. Lisää kasvislientä reilu kauhallinen kerrallaan, aina edellisen erän imeydyttyä riisiin.
Kun riisi on lähes kypsää, eli puraistaessa jyvä antaa vielä hampaille vastusta, lisää nokkonen, ruohosipuli, parmesaani ja kerma. Sekoita tasaiseksi ja tarjoa heti. Murskaa annoksen päälle parmankinkkulastuja.

Ja jälkkäriksi pala kevättä; vienosti kanelilta maistuvaa raparperihilloketta jäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti