sunnuntai 24. toukokuuta 2015

NORJALAINEN NOKKOSNÄKKÄRI
 Päädyin pitkästä aikaa tekemään tätä mahtavaa norjalaista näkkäriä, jonka reseptin olen alunperin saanut kummitytöltäni Piipiltä, joka puolestaan on saanut sen tulevalta norjalaiselta anopiltaan. Kiitos Astridille!
 Tätä tulee tehtyä aina silloin tällöin ja sitten se taas unohtuu joksikin aikaa. Nyt oli vuorossa tuunausta, sillä villiintyminen villiyrteistää eli nokkosista jatkuu ja sekoittelin nokkosia tähänkin. Mieto maku ja rutkasti lisää terveyttä eli kannatti tuunata! 
NORJALAINEN NOKKOSNÄKKÄRI 
(teen yleensä tällaisen annoksen, josta tulee n. 1 1/2 peltiä)

n. 2-3 dl tuoreita nokkosia
2 dl karkeita ruisjauhoja
2 dl seesamin siemeniä
2 dl auringonkukan siemeniä
1 dl pellavan siemeniä
1 dl kurpitsan siemeniä
1 tl suolaa
6 dl kylmää vettä
öljyä
sormisuolaa

 Käsittele ensin nokkoset. Ryöppää nokkoset kiehuvassa, reilussa määrässä vettä, johon olet sekoittanut ruokalusikallisen suolaa. Anna nokkosten olla kiehuvassa vedessä minuutin, kaada vesi pois siivilän avulla ja huuhtele nokkosia kylmässä vedessä. Silppua nokkoset pieniksi veitsellä.
 Laita jauhot ja siemenet isoon kulhoon. Lisää sekaan suola ja kylmä vesi sekä silputut nokkoset. Anna turvota puolisen tuntia.
 Laita uunipelleille (myös vähän reunoille) leivinpaperit, jotka "voitelet" kevyesti öljyllä. Öljy auttaa valmista näkkäriä irtoamaan paperista helpommin. Kaada näkkäriseos tasaisesti pelleille ohuesti.  Ripottele päälle tasaisestivähän sormisuolaa. Laita molemmat pellit uuniin yhtäaikaa, 180 C kiertoilmauunissa n. 20 min. Sitten leikkaa pizzaleikkurilla pellillä näkkärinpalat sopiviksi. Paista edelleen n. 20 min (yhteensä siis 40 min). Kokeile sen jälkeen myös keskeltä, onko näkkäri rapeaa. Jos ei, voit pitää peltejä vielä jonkun aikaa uunissa n. 100 asteessa.
 Ota pellit uunista ja taittele vähän jäähtyneenä annospaloihin. Tarjoa esim. maustetun tuorejuuston kanssa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti