lauantai 20. kesäkuuta 2015

JUHANNUSRUOKIA vol.2
 Juhannusaattona päätettiin ruokailla sisätiloissa, kun sää ei lämmennyt tarpeeksi. Aamun sateet vaihtuivat tosin jopa auringonpilkahduksiin, mutta terassipöytä sai odotella vielä lämpimämpiä päiviä.
Tytär oli seuranamme vielä ruokailun ajan ja tänään oli vuorossa makuja sieltä ja täältä. Teriyaki-lohi oli tosi hyvää ja sitä täytyy tehdä toistekin. Kuskus ja halloumisalaatti olivat myös takuuvarmoja lisukkeita. Jälkiruokamansikoita laitoin jo päivällä marinoitumaan kahdella eri "kastikkeella", mutta niistä myöhemmin.
Annin kattaessa pöydän taas kauniiksi lotuskukkaservetteineen, touhusin pääruokia.
TERIYAKI-LOHIVARTAAT

n. 800 g ruodotonta lohta
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/2 dl teriyaki-kastiketta
puisia varrastikkuja

Laita varrastikut likoamaan kylmään veteen.
Leikkaa nahaton ja ruodoton lohifile kuutioiksi, laita kulhoon ja ripottele päälle suolaa ja valkopippuria. Kaada päälle vielä teriyaki-kastiketta ja kääntele hyvin sekaisin. Anna maustua n. puoli tuntia.
Pujottele kalat varrastikkuihin ja grillaa (tai paista 200C uunissa) käännellen ja pari kertaa kulhoon jäänyttä kastiketta niille sivellen n. 10 minuuttia. 
Teriyaki on ihana, japanilainen maustekastike, joka on makeaa, miedosti maustettua soijakastikepohjaista maustekastiketta, joka sopii myös marinointiin ja grillaukseen. Seuraavaksi ajattelin kokeilla sitä broileripyöryköitten kanssa. 
KUSKUS-LISÄKE

1,4 dl kuskusia
1,5 dl vettä

2 porkkanaa
1/2 pieni kesäkurpitsa
1-2 kevätsipulia varsineen
muutama kirsikkatomaatti
öljyä

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Pilko ensin kasvikset. Kuutioi kesäkurpitsa, hienonna kevätsipulit, puolita tomaatit ja joko raasta tai suikaloi juustohöylällä tai perunankuorijalla porkkanat.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se kulhoon kuskus-ryynien päälle. Laita kansi päälle ja anna turvota n. 5 minuuttia (tai sen aikaa, kun freesaat kasvikset).
Kuumenna pannulla öljy ja laita ensin freesautumaan kesäkurpitsat ja sipulit. Kääntele, kunnes ne vähän pehmenevät. Lisää porkkanat ja kääntele edelleen pari minuuttia. Kaada kasvikset kuskusin sekaan ja laita sinne myös kylmät tomaatit. Kaada päälle kastike ja nostele sekaisin.
 
HALLOUMI-MANSIKKASALAATTI

jääsalaattia
muutama mansikka
paketti halloumijuustoa

Kastike:
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl öljyä
ripaus suolaa ja sokeria

Revi salaattia lautaselle ja viipaloi mansikat päälle. Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin. Grillaa tai paista pannulla pikaisesti (parilapannulla saat juustoon hauskat raidat), johon olet laittanut vähän öljyä tai voita, viipaloidut halloumit.
Laita juustoviipaleet mansikoitten päälle ja ripottele lopuksi kastiketta kaiken päälle.
Anni paistoi vielä eilisestä patongista krutonkeja, jotka täydensivät aterian mukavasti. 
Aterian lopuksi nautittiin siis jäätelöä, marinoituja mansikoita ja limoncello-likööriä. Eilistä mascarponevaahtoa jäi vähän ja se oli juuri sopiva lisä tähän jälkiruokaan. 
Kukkakimppuna toimi tänään kukkiva ruohosipulinippu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti