tiistai 14. heinäkuuta 2015

MANSIKKATORTTU 
JA HYVÄ POHJA MAKEALLE PIIRAKALLE
 Tänä kesänä ollaan saatu odottaa mansikkakautta pitkään. Omasta maasta olen saanut mansikoita nyt vasta viikon verran pikku hiljaa, muutaman kerrallaan. Istutettujen puutarhamansikoitten lisäksi pihaamme on pesiytynyt metsämansikoita, vaikka emme metsässä asukaan! Niitä löytyy varsinkin pienen suihkulähteen ympäriltä, jota varjostavat myös kuunliljat, kurjenmiekat ja pari hanhikki-pensasta. Ilmeisesti suotuisat kasvuolosuhteet.
 Nyt oli siis vuorossa kesän ensimmäinen, omista mansikoista tehty torttu. Omassa mielessäni piiraan ja tortun ero on se, että piiraassa täytteet paistetaan pohjan kanssa ja tortussa pohja ensin ja sen jälkeen laitetaan päälliset. No, niin tai näin, olkaa hyvä: mansikkatorttua tarjolla!
MANSIKKATORTTU

Pohja:
125 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
3-3 1/2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g (1 prk) vaniljarahkaa (tai jotain muuta maustettua rahkaa tai tuorejuustoa)
n. 3 rkl sokeria 
1 tl vaniljasokeria
muutama lastu vaniljajäätelöä tai 1/2-1 dl maitoa
mansikoita

 Vatkaa margariini ja sokeria kuohkeaksi. Lisää muna ja vatkaa hyvin sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja muutamassa erässä taikinaan. Älä vaivaa. Painele taikina jauhojen avulla piirakkavuoan pohjalle tai irtopohjavuokaan, mikäli haluat irrottaa pohjan eri tarjoiluastiaan.
 Paista 200 C uunissa n. 15 min. kunnes pinta vähän ruskistuu.
Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi ja sekoita siihen rahka ja sokerit. Maista, että saat itsellesi sopivan makuista.
Leikkaa mansikat viipaleiksi.
 Anna pohjan jäähtyä vähän aikaa uunista ottamisen jälkeen, mutta voit veistää pinnalle jäätelölastuja sulamaan ja kosteuttamaan pohjaa. Jos laitat maitoa, odota vähän kauemmin.
Voit levittää pohjan päälle täytteen, vaikka jäätelö ei vielä kokonaan olisikaan sulanut. Levitä tai pursota vaniljavaahto tortun pinnalle ja koristele se mansikoilla. 
Tätä pohjaa voit käyttää erilaisten täytteitten kanssa loistavasti.  
Vaniljajäätelö kostuttaa pohjan ihanan vailjaisen makuiseksi.
Jos haluat, että pohja irtoaa kauniisti torttua leikatessa, voitele vuoka ja/tai käytä irtopohjavuokaa. Itse oikaisin tässä vaiheessa ja pohja ei kovin hyvin irronnut vuoasta.
Tuoreet  mansikat ja vaniljainen vaahto - kesän maut parhaimmillaan!





2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta! Meillä ei ole vielä saatu yhtään kypsää mansikkaa. Raakileita on paljon, mutta yksikään niistä ei näytä siltä, että edes yrittäisi kypsyä. Yleensä tähän aikaan on ollut jo oman maan mansikoita tarjolla vaikka kuinka.

    VastaaPoista
  2. Niinpä Anu, on kyllä pitkään saatu täälläkin odotella, mutta nyt onneksi pääsee herkuttelemaan :)

    VastaaPoista