sunnuntai 30. elokuuta 2015

SYDÄMELLINEN KARVIAIS-BOSTON
 Tänään on täällä ollut touhu-sunnuntai. Kaikkea mahdollista on tulut tehtyä lakananvaihdosta pyykkäykseen, marjojen keräämisestä hilloamiseen, nurmikon leikkuusta leipomiseen... Ja piristysruiskeena eilisillan ystävien kanssa jutustelusta innostuneena sisustuksen päivitys syksyyn! Vielä ajattelin mennä illalla syksyn jumppastarttiin - josko siinä olisi tämän päivän energiat käytetty hyvin :)
 Kävin siis puutarhassa keräilemässä viimeiset punaiset karviaiset ja keitin niistä taas osan hilloksi. Ja siinä samalla ajattelin, että sunnuntai on perinteisesti pullapäivä. Ajatuksesta toiseen ja niin syntyi Karviais-boston. Ihanan pehmeä pullataikina ja vähän kirpeä hillo. Nam!

KARVIAIS-BOSTON

2 dl maitoa
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
1 muna
1 pss kuivahiivaa
50 g voita tai margariinia
n. 7-8 dl vehnäjauhoja

20 g voita tai mergariinia
karviaishilloa
raesokeria

 Lämmitä maito 42 C ja sekoita siihen sokeri ja ripaus suolaa. Laita sekaan 3 dl jauhoja, joihin olet sekoittanut kuivahiivan. Sekoita ja anna seistä muutaman minuutin, kunnes seos vähän kuplii ja hiiva on herännyt. Riko muna pieneen lasiin tai kuppiin ja sekoita. Kaada 3/4 munasta taikinan sekaan ja jätä loppu voitelua varten.
 Lisää jauhoja ja sekoita. Lisää huoneenlämpöinen rasva ja vaivaa. Lisää jauhoja niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoilta eikä enää tartu kovasti käsiin. 
 Laita taikina kohoamaan vedottomaan, lämpimään paikkaan (esim. mikroaaltouuniin). Anna kohota kaksinkertaiseksi n. kolmen vartin ajan.
 Kaada taikina pöydälle ja kauli levyksi. Levitä taikinan päälle ensin pehmeää rasvaa, sitten hilloa ja halutessaisi vähän sokeria (jos hillo on kovin hapanta). 
 Kieritä rullalle pitkältä sivulta alkaen. Voitele vuoka, leikkaa rullasta 2-3 cm paloja ja laita ne leikkuupinta ylöspäin vuokaan siten, että ne palat ovat vähän irti toisistaan.
 Voitele kananmunalla ja sirottele päälle raesokeria.
 Paista 200 C uunissa n. 20 minuuttia. Voit koristella vähän jäähtyneen bostonin halutessasi sokerikuorrutteella. 
Ei kannata laittaa ihan näin paljon hilloa, koska...
... saattaa käydä niin kuin itselleni eli hillosta suuri osa valui leikatessa leivonta-alustalle.
Karviaishillo on ihanan kirpeää ja sopii siis moneen lähtöön.
Sydänvuoka oli juuri sopiva tähän taikinamäärään. Tosin pieni pätkä taikinarullasta vielä jäi, jonka sitten pilkoin muffinssivuokiin.

Eilisillan tunnelmapaloja vielä aurinkoisen illan kääntyessä täysikuun valaisemaan merenrantaan. Aina on aikaa ystäville ja maljalle kimallusta!


2 kommenttia:

  1. Meillä ei ole karviaisia mutta punaherukat piristi Tuomon synttäreiksi tekemäni marenki-lemoncurd kakun äkkimakeutta...ja suuren suosion sai reseptilläsi "norjalainen näkkileipä" tehdyt näkkärit ja vielä jäi itselle, vaikka jaoin lasten perheille tuhdit eväät mukaan
    😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa herkulliselta tuo kakkusi. Täytyypä päästä joskus maistamaan :)Ja kiva kuulla, että näkkärit maistuivat!

      Poista