sunnuntai 6. syyskuuta 2015

LAUANTAIN MENU KAHDELLE
 Meidän nuoret ovat kumpikin muuttaneet opiskelemaan - toinen Helsinkiin ja toinen Balille! No, Balilta ei niin vaan tulla käväisemään ruoka-aikaan kotona eikä Helsingistäkään aina (sillä ahkera opiskelijamme tekee opiskelujen ohella töitä usein viikonloppuisin). Siis "kaksin kotona" - tulee aina vaan useammin koetuksi.
 Meillä aika kuluu useasti ruoan suunnittelussa, valmistelussa ja - tietenkin syömisessä. Tämän kertainen suunnittelu lähti siitä, kun luin jutun Viinipäivän tasauksesta. Siitä sitten toiste enemmän. Mutta löysin samalla lohi&tartarin reseptin, joka on alunperin Maija Silvennoisen Kalakeittokirjasta. Kuva näytti herkulliselta ja ajatus lähti lentoon. Toteutus kahdelle. Ja pitäisihän pääruokaakin olla. Ja jälkkäriä. 
 Usein tulee tehtyä liikaa ruokaa ja syötyä vielä enemmän. Nyt pyrin siihen, että kaikki olisi sopusoinnussa keskenään ja tavoitteena ei ollut ähky. 
  Pääruoaksi valikoitui kanttarellirisotto, jota ryyditin muutamalla paistetulla pekonilastulla. Lisäksi juustolastuja ja persiljasilppua. Ihanaa! Kuiva valkoviini tai kuohuviini käy juomaksi läpi koko aterian.
LOHI & TARTAR 2:lle

1 prk (120 g) smetanaa
1 keitetty peruna
n. 100 g lämminsavulohta (tai kylmäsavu)
3 rkl punasipulisilppua
2 rkl tillisilppua
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
mustapippuria

Kuutioi peruna pieneksi. Silppua kala. Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista, että suolaa on riittävästi.
Vuoraa pikkuinen kakkuvuoka (tai vaikka keittolautanen) reilusti tuorekelmulla. Laita kalamassa vuokaan ja peitä kelmulla. Laita kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi. 
Kumoa tartar ja koristele tarjolle punasipulirenkaitten ja tillin kanssa. Nautitaan ruisleivän kera.
Käytin pienen pientä rengaskakkuvuokaa tähän tartariin.
Kaikki aineet sekaisin - helppoa!
Vuoraa vuoka ensin kelmulla, valuta täyte vuokaan ja käännä loput kelmut täytteen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.
Tartar jää ihanan pehmeäksi, mutta pysyy kuitenkin koossa, että siitä voi lohkaista paloja esim. leivän päälle.
Alkuruoasta pääruokaan eli siihen kanttarellirisottoon ja viimein jälkiruokaan:
SITRUUNAPOSSET 2:lle

2 dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
1/2 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu

Keitä kermaa ja sokeria paksupohjaisessa kattilassa n. 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja sekoita sekaan sitruunan raastettu kuori ja mehu. 
Kaada varovasti annosmaljoihin tai -laseihin. Anna hyytyä jääkaapissa n. 4 tuntia. Tarjoile esim. passion-hedelmän kanssa.
Jos et ole vielä kokeillut tätä yksinkertaisen herkullista jälkiruokaa, nyt on aika. Ei leikkimistä liivatteiden kanssa, ei monimutkaisia ainesosia. Kuumenna, sekoita, lisää, kaada, hyydytä. Ole valmis raikkaaseen nautintoon!


3 kommenttia:

  1. Jo pelkkä esillepano saa veden herahtamaan kielelle ja jälleen sain hyviä ideoita. Kiitos taas herkkuhetkistä kuvien välityksellä 💙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Päivi kauniista sanoista! Kiva, jos ideat tarttuvat!

      Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista