torstai 19. marraskuuta 2015

NAPOSTELUUN OHUT NÄKKÄRI
 Aina silloin tällöin sitä saa maistaa jotakin, joka on hyvää ja tulee ajatus, että jospa minäkin... Tällä kertaa se oli ohut näkkileipä, jota tarjottiin messuilla lakritsimajoneesin kanssa. Majoneesi oli taivaallista, mutta siihen tarvittavaa lakritsijauhetta minulla ei ollut. Toisaalta se ohut näkkärikin teki vaikutuksen ja sitä taasen voi kuka tahansa tehdä. Luulisin. 
 Internetin ihmeellinen maailma toi taas apua ja K-ruokaohjeita vähän mukailemalla sain aikaiseksi näkkileipää. Tosin lopputulos ei ollut täydellinen eli ihan kaikesta leivästä ei voinut sanoa, että se olisi ollut näkkäriä - ennemminkin jotain ohutta sitkoleipää. Mutta osa onnistui tosi hyvin ja paistui rapeaksi ja maistui koukuttavalta tuorejuuston kera. Eli tarkkuutta paistamiseen ja nautinnollisia iltapalahetkiä.
OHUT NÄKKÄRI

Juuri
2 dl lämmintä vettä 
1 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
1 tl kuivahiivaa 
1 rkl hunajaa 
3 dl ruisjauhoja 
Taikina
1 tl suolaa 
1 dl ruisjauhoja 
1/2 dl pellavansiemeniä 
1/2 dl seesaminsiemeniä 
n. 2 dl vehnäjauhoja
Pinnalle
pellavan- tai seesaminsiemeniä 

 Sekoita vesi, piimä ja hunaja keskenään. Lisää ruisjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva ja sekoita hyvin. Peitä kulho leivinliinalla ja anna olla huoneenlämmössä yön yli. Sekoita juurta happanemisen aikana muutamia kertoja.
 Lisää seuraavana päivänä suola, molemmat jauhot ja siemenet. Alusta  taikina hyvin (taikina muistuttaa pehmeää ruisleipätaikinaa).
 Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuumenna samalla myös pelti.
 Leivo taikina pötköksi vehnäjauhojen avulla. Jaa pötkö 4 osaan. Kauli palat pyöreiksi tai suorakaiteen muotoisiksi levyiksi yksi kerrallaan runsaasti jauhoja apuna käyttäen. Nosta levy varovasti leivinpaperin päälle ja jatka kaulimista, kunnes levy on parin millimetrin paksuinen.
 Ripottele pintaan hieman siemeniä halutessasi. Kiinnitä siemenet kaulimella. Voit kuvioida pinnan näkkileipäkaulimella tai pistellä haarukalla. Siirrä näkkileipä leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Voit halutessasi "leikata" taikinalevyyn taikinapyörällä ruutuja, jotka helpottavat leivän paloittelua paistamisen jälkeen.
 Paista uunin keskitasolla 6-10 minuuttia, kunnes näkkäri on saanut väriä. Paistoaika riippuu levyn paksuudesta. Varo, etteivät ohuet kohdat näkkileivästä pala. Itse paistoin n. 12 minuuttia ennen kuin leivästä tuli rapeaa.
 Nosta näkkileivät ritilälle ilman leivinpaperia. Anna jäähtyä peittämättä. Taita näkkärit pienemmiksi paloiksi ja tarjoa juuston kanssa. Säilytä näkkileivät paperipussissa tai peltirasiassa kosteudelta suojattuna.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti