maanantai 11. tammikuuta 2016

UUSI TUTTAVUUS: PERSIMON
 Oletteko joskus pyörineet kaupan hedelmätiskeillä ja ihmetelleet sitä erilaisten hedelmien määrää, joita sieltä löytyy? Itse aina silloin tällöin pysähdyn ihmettelemään ja ihastelemaan sitä värikirjoa ja mietin, miltäköhän mikäkin maistuu. Matkustellessa tulee maisteltua erilaisia hedelmiä, mutta aina ei tiedä, mikä on mitä.
 Persimon on yksi tällainen uusi tuttavuus, joka näyttää herkulliselta, oranssilta, mutta ei yhtään anna ulkonäöllään vinkkiä siitä, millainen makuelämys on odotettavissa.
 Nyt oli aika käydä rohkeasti tämänkin hedelmän kimppuun. Löysin aika tavalla tietoa tästä hedelmästä, jonka "sukulaisia" ovat kaki ja sharon. Riippuen siitä mistä päin ne tulevat ja ovat kukin maultaan vähän erilaisia.

"Persimon ja sharon pitävät lihassaan runsaasti kuitua, fenolisia yhdisteitä (kuten flavonoideja), kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, rautaa ja mangaania, joka on tärkeä osatekijä monissa aineenvaihduntaan osallistuvissa entsyymeissä sekä B1-vitamiinin muodostuksessa edistäen muun muassa aivojen, hermojen ja lihasten yhteistoimintaa. Lisäksi ne sisältävät C-vitamiinia ja beetakaroteenia. Hedelmän säännöllisen syömisen on uskottu vähentävän verenkiertoelimistöön perustuvien sydänkohtausten riskiä."
"Sharonin voi syödä halkaistuna lusikalla tai paloiteltuna joko kuorineen tai kuorittuna. Kovahkon sharonin voi viipaloida makeisiin hedelmäsalaatteihin ja ruokaisiin suolaisiin salaatteihin. Se on loistava makupari porsaanlihan ja äyriäisten kanssa. Se käy myös kevyesti paistettuna juustojen seuraan, grillivartaisiin ja leivonnaisiin. Kypsempänä hedelmän voi soseuttaa ja käyttää leivonnaisten täytteeksi, jälkiruokiin, jälkiruokien kastikkeeksi tai keittää siitä chutneytä tai hilloa. Säilytä sharonit kylmässä, mielellään jopa +1–2 asteessa."
Meillä tyttäreni päätyi tekemään persimonista jälkiruokaa. Hedelmä käyttäytyi vähän kuin omena tai päärynä paistettaessa ja totesimme, että persimonien täytyy olla kypsiä ja vähän pehmeitä, että ne yleensä maistuvat jollekin. Anni oli maistanut joskus aiemmin persimonia liian raakana, jolloin se oli lähes mautonta.

PERSIMON-OMENAHILLOKE VANILJAVAAHDON KANSSA

1 kypsä persimon
1 hapan omena
3 rkl ruokokidesokeria
2 tl kanelia
2-3 rkl voita
1 vanijatanko
1 rkl sitruunamehua 
Tarjoiluun
Flora Vanilla -vaahtoa tai
vaniljajäätelöä

 Kuori ja leikkaa hedelmät isohkoiksi kuutioiksi. Purista hedelmäkuutioiden päälle vähän sitruunamehua ja laita päälle sokeri ja kaneli. Sekoittele hedelmiä vähän, että sokeria ja kanelia tarttuu kaikkiin paloihin.
 Sulata paistinpannulla voi ja laita hedelmät pehmenemään. Laita mukaan halkaistu vaniljatanko. Sekoittele hiljakseen, kunnes hedelmät vähän pehmenevät. 
 Tarjoile kuumana kylmän jäätelön kanssa tai vähän jäähtyneenä vaniljavaahdon kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti