maanantai 28. maaliskuuta 2016

PERSIKKA-VANILJAKAKKU
 pääsiäisen kahvipöytään
 Kokoonnumme usein pääsiäisenä, kuten myös muina juhlapyhinä, lähimpien sukulaisten kesken vanhempieni luokse syömään. Tällä kertaa menimme tyttäreni kanssa jo edellisenä iltana Porvooseen heidän luokseen. Pääsimme tällä tavoin vähän auttelemaan mummia ruoanvalmistuksessa ja kattamisessa.
Jokaiselle piilotetaan pöytään huopatipun alle yksi pääsiäismuna, jota voi sitten availla vaikka jälkiruokaa odotellessa.
 Sisareni tekee usein alkupalaksi pinaattikeittoa ja sillä on meidän perheessä oma erityinen nimensä, jonka ruoka on saanut vanhalta kotitalousopettajalta aikanaan: "Hankipupujen kevätralli".
Keitettyjen munien pohjasta leikataan pala, joka halkaistaan kahdeksi korvaksi. Munan päälle leikataan viilto, johon korvat istutetaan. Puput valmiina.
Hankipupujen kevätralli :)

 Pääruokana oli kaikkea lampaasta kanaan, salaatteja ja kalaa unohtamatta. Jälkiruokana mämmiä ja pashaa ja sen jälkeen on munien piilotuksen vuoro. Nuoret, kaikki jo täysi-ikäisiä, ryntäilevät edelleen innoissaan etsimässä yläkertaan piilotettua munia. Ja aina joskus niitten hankinta menee vähän överiksi...
Kaikki löytyivät ja munien sisältä paljastuvat yllätykset ja niitten kokoaminen tai niillä puuhastelu viekin sitten oman aikansa. Sisaren tyttären kissakin oli ihmeissään!
Sillä välin ruoka ehtii sulaa ja kohta päästäänkin jo kahvipöytään.
Kahvipöytään pääsi tällä kertaa äitini toscakakku ja persikkatorttu ja sisareni pienet suklaiset pääsiäispesät sekä minun valmistamani persikka-vaniljakakku.
PERSIKKA-VANILJAKAKKU (n. 24 cm halk.)

Pohja:
200 g Digestivekeksejä (tai vähemmän, jos haluat ohuemman pohjan)
75 g sulatettua voita
Täyte:
2 1/2 dl kuohukermaa (2-3 dl on ok)
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
1 prk (pieni) persikan puolikkaita omassa mehussaan
n. 1/2 dl sokeria
(1 tl vaniljasokeria, jos haluat lisätä vaniljaista makua)
4 liivatetta
3 rkl sitruunamehua
Päälle:
1 prk Piltti mango-sosetta
persikkapurkin liemi
2 rkl sokeria
3 liivatetta (2 olisi ehkä riittänyt, en ole varma)
3 rkl sitruunamehua
Koristeluun:
pari persikan puolikasta
ananaskirsikoita

 Vuoraa irtopohjanvuoan pohja leivinpaperilla. Itse öljyän aina reunat öljyllä ja ripottelen niille tomusokeria, että kakku irtoaa hyvin vuoasta, mutta tämä ei ole välttämätöntä.
 Murskaa keksit joko vahvassa muovipussissa kaulimen avulla tai monitoimikoneessa. Kaada päälle voisula ja sekoita. Painele seos vuoan pohjalle.
 Laita ensimmäiset 4 liivatetta kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi (ei ihan kovaksi). Sekoita vaahtoon vaniljarahka ja sokerit. Kuutioi persikanpuolikkaat (säästä mehu) ja sekoita vaahtoon.
 Kuumenna sitruunamehu ja sekoita siihen puristetut liivatteet hyvin. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahkavaahtoon ja sekoita hyvin. Kumoa vaahto kakkuvuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.

 Laita liivateet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Sekoita mango-sose ja persikkapurkin liemi keskenään ja lisää sokeri. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita siihen puristetut liivatteet. Kaada liivateseos mango-persikkaliemeen ja sekoita. Kaada seos varovasti kakun päälle (se on tässä vaiheessa ihan juoksevaa, mutta jähmettyy jääkaapissa). Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia tai yön yli.
 Koristele ennen tarjoilua leikatuilla persikanpuolikkailla ja ananaskirsikoilla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti