lauantai 9. heinäkuuta 2016

PUNAHERUKKA-BANOFFEE
 Kesä on edennyt, ainakin täällä Etelä-Suomessa, marja-aikaan. Mustikoita ja metsämansikoita on jo tarjolla ja yllättäen huomasimme, että myös punaiset viinimarjat alkavat olla kypsiä. Jokavuotinen kilpajuoksu lintujen kanssa päätettiin tänä vuonna voittaa ja siksi kävimme tyttäreni kanssa vauhdilla keräämässä kypsät marjat talteen.
 Kylläpä ne ovatkin taas makean kirpeitä ja se laittoi pohtimaan mitä niistä voisi tehdä, muuta kuin mehustaa. Banoffeeta ei ole tullut tehtyä aikoihin ja kaapissa odottanut kondensoitu maitopurkki pääsi nyt käyttöön. 
 Ihana kahviherkku syntyi tästä yhdistelmästä ja kirpeitä herukoita olisi voinut olla vieläkin enemmän makean kinuskin tasapainottajana, totesimme maistelun lomassa.
BANOFFEE VIINIMARJOILLA

Pohja:
250 g Digestive keksejä
100 g voita tai margariinia
Täyte:
100 g voita
100 g ruokosokeria (tai fariinisokeria)
1 prk kondensoitua maitoa
Päälle:
2-3 dl punaisia viinimarjoja
1 banaani
3 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(suklaata)
(Kuorrutus:
2 munan valkuaista
3 rkl tomusokeria
suklaata)

 Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin muovipussissa. Sulata voi ja lisää keksiseokseen. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja laita muruseos vuoan pohjalle ja vähän reunoille. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.
 Laita kattilaan sulamaan voi. Kun se on sulaa lisää ruokosokeri ja anna sulaa. Kun sokeri on sulanut lisää kondensoitu maito (sitä ei siis keitetä ensin vaan suoraan purkista - helppoa!) ja sekoita koko ajan. Tämä vaihe kestää vain pari minuuttia eli ota kattila pois liedeltä, kun seos paksuuntuu. Kaada valmis kinuski heti keksipohjan päälle, sillä seos jatkaa kiehumistaan ja saattaa muuten helposti palaa pohjaan. Laita torttu tässä vaiheessa jääkaappiin noin tunniksi hyytymään.
 Laita peratut viinimarjat ensin kinuskin päälle. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi ja mausta se sokereilla. Siivuta/kuutioi banaani ja lisää kerman sekaan. Kaada kermavaahto piiraan päälle, asettele sen päälle vielä marjoja ja raasta päälle halutessasi suklaata. Tässä vaiheessa piiras olisi jo valmis tarjottavaksi, mutta voit siis jatkaa vielä marengin teolla.
(Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi siten, että kun kallistat kulhoa, mitään ei valu. Sekoita puolet tomusokerista sekaan ja jatka vatkaamista vähän aikaa. Sekoita loput sokerit ja vatkaa vielä vähän. Kumoa valkuaisvaahto piiraan päälle tai asettele reunoille. Muotoile vähän lusikalla. Ruskista pintaa varovasti kaasupolttimella. Sulata muutama suklaapala ja koristele piiraan pinta sillä.)
Jääkaapissa tunnin verran hyytyneen piirakan päälle voi ripotella runsaasti viinimarjoja.
Tällä kertaa tuntui, ettei lisäkoristuksia suklaan muodossa tarvittu, eikä marenkiakaan tullut tehtyä. Aina ei tarvitse.
Kaunis ja kesäinen ja hyvänmakuinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti