sunnuntai 18. syyskuuta 2016

PUOLUKKA-OMENA-TOSCAPIIRAS
 Sain jokin aika sitten maistaa ihanan kirpeää puolukka-toscakakkua (kiitos Lena) ja tekijää piti tietenkin vähän haastatella. Hän oli tehnyt pohjan valmiista murotaikinasta (vink niille, jotka haluavat vähän oikaista) ja se toimi todella hyvin tässä. Puolukoihin ei oltu lisätty erikseen sokeria, sillä sitähän on tosca-kuorrutteessa kuitenkin. Kastikkeena valmis, paksu vaniljakastike täydensi pehmeydellään kirpeän kakun makua.
 Sitähän oli pakko testata itsekin ja vähän taas muunneltuna tietenkin. Ja se yksi syy oli edelleen pihaa täyttävät omenat. Tosin tähän en saanut upotetuksi kuin pari omppua, mutta parempi sekin kuin ei ollenkaan. Ongelmia tässä tuotti vain valmistuminen. Siis, että koska sitä pääsi syömään. Kun piiras ensin oli aikansa uunissa ja sitten piti vielä antaa sen jäähtyä! Parhaimmillaan piiras onkin seuraavana päivänä, kun se on jäähtynyt kylmäksi ja maut tasoittuneet. Äkkiä siis leipomaan, että huomenna pääsee herkuttelemaan!
PUOLUKKA-OMENA-TOSCAPIIRAS

Pohja:
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 rkl ruokakermaa
Täyte:
3 dl puolukoita
n. 2 dl pieniä omenakuutioita
Kuorrutus:
75 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 rkl ruokakermaa
1 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)
100 g mantelilastuja

 Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa hyvin. Lisää vaniljasokeri, vehnä- ja perunajauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita, lisää kerma ja sekoita kevyesti kaikki vielä sekaisin.
 Kaada taikina n. 20 cm halk. olevaa irtopohjaiseen kakkuvuokaan (itse laitoin vielä pohjalle leivinpaperin). Painele jauhojen avulla kevyesti pohjalle ja ihan vähän reunoille.
 Kaada taikinan päälle pakastepuolukat jäisinä (tai tuoreet) sekä omenakuutiot.
 Laita pieneen kattilaan kuorrutusta varten voi ja sokeri. Anna niitten sulaa. Ota kattila pois liedeltä. Lisää kerma ja vaniljauute. Lopuksi lisää mantelilastut ja sekoita kaikki sekaisin. 
 Kaada kuorrutus puolukoiden ja omenoiden päälle.
 Paista 175 C uunissa alatasolla n. 45 minuuttia. Sammuta uuni ja anna olla vuoan uunissa vielä n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä kylmäksi ja tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti