torstai 24. marraskuuta 2016

VADELMA-VANILJAKAKKU
 Isänpäivänä vietimme myös myöhästyneesti tyttäremme syntymäpäivää ja kakun miettimiseen meni tovi. Miten aina tuleekin mieleen kaikenlaisia suklaisia vaihtoehtoja! Niin tälläkin kertaa, mutta olimme päättäneet, että jotain muuta on keksittävä. Kaapista löytyi vaniljarahkaa ja ajattelin, että sen pehmeän maun vastapainoksi pitäisi saada jotain makean kirpeää. Vadelmia oli pakastimessa ja siitä se sitten taas lähti - ajatus ja toteutus.
VADELMA-VANILJAKAKKU

Pohja:
200 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia
Täyte:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
1/2-1 dl sokeria
3 rkl sitruunamehua
Vadelmahyytelö:
2 liivatelehteä
2 dl pakastevadelmia
2 rkl vettä
1/2 dl sokeria
(Marianne-rakeita koristeluun)

 Murskaa keksit. Sulata rasva ja sekoita se keksimuruun. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi (itselläni oli 20 cm halk. oleva vuoka). Painele muruseos vuoan pohjalle (täältä tarkka ohje pohjan valmistukseen *klik*).
 Laita 3 liivatetta kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen rahka. Mausta sokerilla. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita siihen puristetut liivatteet hyvin. Kaada liivateseos nauhana rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada seos keksipohjan päälle vuokaan. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet vadelmahyytelön.
 Laita 2 liivatetta kylmään veteen pehmenemään. Laita 2 rkl vettä ja jäiset vadelmat sekä sokeri kattilaan. Anna kuumentua ja kiehua hiljakseen, kunnes vadelmat pehmenevät. Siivilöi vadelmat siten, että suurin osa siemenistä jää siivilään. Kaada vadelmamehu takaisin kattilaan ja kiehauta se. Purista liivatteet ja sekoita ne kuumaan mehuun. Jäähdytä mehu laittamalla kattila kylmään veteen ja sekoita välillä, että mehu jäähtyy nopeammin.
 Ota kakkuvuoka jääkaapista ja yritä painaa lusikalla rahkaseokseen rengasmainen syvennys. Laita lusikalla vadelmaseosta rahkan syvennykseen. Painele sitä vielä lusikan avulla rahkan sisään. Yritä olla sekoittamatta vadelmaa täysin rahkaan. Ideana on, että rahkassa on vadelmakerroksia siellä täällä. Laita vadelmaa vielä vähän kakun pinnalle ja vetele lusikalla siksak-kuviota. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi tai yön yli.
 Kaada loppu vadelmamehu jähmettymään lasiin jääkaappiin. 
 Ota palloraudalla jähmettyneestä vadelmahyytelöstä pieniä palloja ja koristele niillä kakun pintaa. Voit myös ripotella lisäksi muutamia Marianne-rakeita koristukseksi.
 Ripottelin pinnalle vielä tomusokeria, mutta se suli samantien, joten ei kannata kokeilla sitä 😅.
Vadelmahyytelöstä ei ollut kovin helppoa kovertaa palloja, mutta ainakin tuli kokeiltua.
Kirpeä vadelma sopii hyvin vaniljaiseen kakkuun.

Nyt on tähän marraskuiseen pimeyteen tulossa omalta osaltani tauko, kun lähden vähäksi aikaa nauttimaan auringosta ja lämmöstä.
Palataan taas näihin kuvioihin jossain vaiheessa joulukuuta
eli mukavaa pikkujoulukautta, adventtia, itsenäisyyspäivää ja lähestyvää joulunaikaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti