lauantai 17. joulukuuta 2016

LOHI-RIISIPIIRAKKA
 Retroiluhengessä tuli täytettyä viime viikonlopun juhlapöytää myös levypiirakalla. Tällä kerralla täytteeksi ei tullut kuitenkaan perinteistä jauhelihaa vaan riisin lisäksi laitoin kylmäsavulohta ja kananmunaa. Äitini reseptillä on tullut tehtyä tätä piirakkaa eri versioina useinkin. Tämä on vaan aina niin hyvää! 
 Ajattelin myös, että joulun välipäivinä tähän voi käyttää ne graavilohet tai kylmäsavulohet, joita ei halua enää leivän päällä syödä 😉

LOHI-RIISIPIIRAKKA

125 g leivontamargariinia
6 dl vehnäjauhoja 
2 tl kuivahiivaa tai tavallista hiivaa
½ tl suolaa
1 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
Täyte:
1 1/2 dl raakaa riisiä
2 kananmunaa
150 g kylmäsavulohta (viipaleina)
valkopippuria
ripaus suolaa
kourallinen tilliä
Voiteluun kananmunaa
Sekoita muruksi margariini ja jauhot, joihin on sekoitettu hiiva ja suola. Lisää kerma-maitoseos nopeasti sekoittaen. Teen itse taikinan monitoimikoneen leikkuuterällä. Se on nopea ja paras tapa saada taikina nopeasti sekaisin vaivaamatta sitä. Laita taikina kylmään täytteen tekemisen ajaksi.
 Keitä riisi ylikypsäksi eli se saa vähän puuroutua. Jäähdytä.
 Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja pilko pieneksi haarukalla.
 Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Sekoita täytteen aineet keskenään. Mausta varovasti.

 Ota taikina ja puolita se. Kauli kumpikin taikina suorakaiteen muotoiseksi, ohueksi levyksi. Jaa täyte molemmille levyille pitkittäissuunnassa siten, että puolet levyistä jää ilman täytettä.
 Taita ilman täytettä jäänyt puoli täytteen päälle. Nipistele reunat kiinni kylmän veden avulla. Pistele levyt päältä haarukalla sieltä täältä. 
 Riko kananmuna kuppiin, vatkaa rakenne sekaisin ja voitele levyt munalla.
 Paista 200 C uunissa n. 25 min.



1 kommentti:

  1. Mitä varten taikinassa on hiivaa, kun sitä ei kuitenkaan missään vaiheessa nostateta?

    VastaaPoista