keskiviikko 4. tammikuuta 2017

KARAMELLIPOSSUA
 Joulun jälkeen ei ehkä tulisi mieleen ihan ensimmäisenä alkaa tehdä ruokaa possusta, mutta tämä idea lähtikin nimenomaan kinkusta. Tai kun lueskelin joittenkin tuttujen ruokapäivityksiä ja sitä, mihin olivat viimeiset joulukinkun rippeet upottaneet. 

 Itse olin jo ehtinyt ostaa kaupasta palan possun ulkofilettä ja 1 + 1= 2, joten ei muuta kuin askartelemaan. Tämän olisi voinut siis tehdä valmiista kinkustakin pilkkomalla sen pieniksi paloiksi ja lisäilemällä lihojen lisäksi pannuun vähän sekä marinadin että kastikkeen aineita. Ei ehkä ihan pelkistetty karamellipossu, koska maut vievät myös hieman ehkä Thaimaan suuntaan.

 Kun tämän tekee ulkofileestä, kannattaa se viipaloida mahdollisimman ohueksi, paistaa kohtuullisella lämmöllä (ei siis liian kuumalla) aika pikaisesti lihat. Ja kyllähän sen maistamalla huomaa, koska liha on kypsää. Tämä ruoka vaatii alkuun marinointia eli varaa taas valmistukseen aikaa. Tai siis myös odotteluun, ennenkuin pääset maistelemaan ja huokailemaan. Maistui nimittäin taas kerran tosi hyvälle! 

KARAMELLIPOSSUA NUUDELEITTEN KANSSA

n. 500 g possun ulkofilettä ohueksi viipaloituna
5 rkl soijakastiketta 
2 rkl vettä
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 rkl seesamiöljyä
3 tl ruokosokeria
1/2-1 chiliä
n. 2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 rkl neutraalin makuista öljyä, esim. rypsiöljyä

 Sekoita marinadin ainekset keskenään esim. vahvassa pakastepussissa. Laita ohuet lihaviipaleet pussiin ja sekoittele hyvin. Sulje pussi ja anna marinoitua marinadissa jääkaapissa n. pari tuntia tai yön yli. 
Kastike
n. 10 cm pala purjoa
1 iso porkkana
1 rkl rypsiöljyä + 1 rkl seesamiöljyä
3 rkl osterikastiketta
1 rkl makeaa soijakastiketta
kourallinen suolapähkinöitä

 Viipaloi purjo ohuiksi kiekoiksi. Leikkaa porkkana ohuiksi "tulitikuiksi". 
 Laita wokkipannuun molemmat öljyt ja kuullottele purjoa ja porkkanatikkuja hetken aikaa. Lisää lihat ja myös loppu marinadi pussista. Paista lihoja sekoitellen. Kun lihat ovat kypsiä lisää osterikastike ja makea soijakastike sekä suolapähkinät. 
 Tarjoa keitettyjen nuudeleitten kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti