torstai 6. huhtikuuta 2017

IHANA PARSARISOTTO
 Parsakausi korkattiin jo viikonloppuna lohen kaveriksi valmistetuilla uuniparsoilla. Käytin vain puolet puolen kilon nipusta silloin, joten piti äkkiä keksiä jotain ruokaa lopuistakin. Risottojen ystävänä oli helppo siis lähteä muutaman vuoden takaisen Master Chef Kiran ohjetta mukailemaan, eikä huono kokeilu ollutkaan.
 Reseptissä oli käytettyä tuoretta minttua, jota meillä ei ollut, joten korvasin sen sitruunamehulla ja siitä tuli kivasti vähän raikkautta risottoon. Ja eikö vaan - tämäkin ruoka olisi loistava pääsiäispöytään.

PARSARISOTTO 


Parsapyree:
250 g vihreää parsaa
5 dl vettä
25 g voita

0,5 dl kermaa
1 tl sitruunamehua
suolaa


Risotto:
1 salottisipuli
1 rkl oliiviöljyä
nokare voita
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 7 dl kasvislientä
1,5–2 dl parsapyreetä
2 rkl voita
(noin 1 dl hienonnettua vahvaa minttua)

2 rkl raastettua sitruunankuorta
1/2 sitruunamehua
noin 1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria


Päälle:

muutama keitetty parsanuppu
oliiviöljyä
sormisuolaa

parmesaaniraastetta

 Tee ensin parsapyree. Poista parsoista puinen osa. Leikkaa parsat kolmeen osaan (nuput erikseen ja puoliksi loppuvarret). Keitä niitä vedessä ja voissa 3–4 minuuttia koon mukaan. Jäähdytä parsat jäävedessä. Säästä keitinliemi.
 Ota nuput erikseen, ne laitetaan risoton päälle.
 Kiehauta kerma ja ½ dl keitinlientä kattilassa, lisää loput parsat sekaan ja lämmitä. Soseuta parsat ja liemi, mausta sitruunamehulla ja suolalla.

 Aloita risoton valmistaminen. Kiehauta kasvisliemi kuumaksi ja laita odottamaan. Kuori ja hienonna sipuli. Laita laakeaan kattilaan tai korkeareunaiseen paistinpannuun öljy ja nokare voita. Kuullota sipuli miedohkolla lämmöllä.
 Lisää riisi ja kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta. Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se.
 Lisää kuumaa kasvislientä pari kauhallista kerrallaan. Sekoita riisiä jatkuvasti. Lisää nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen.
 Lisää joukkoon parsapyree kun riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvaa.
 Ota kattila liedeltä ja lisää voi, (minttu), sitruunankuori ja -mehu, parmesaani, suola ja mustapippuri. Sekoita ja anna risoton levätä pari minuuttia.
 Paista sillä välin kypsät parsan nuput kuumalla pannulla niin, että ne saavat väriä.
 Jaa risotto lautasille, nosta päälle paistetut parsat. Raasta päälle runsaasti parmesaania. Voit lisätä risoton päälle vielä sormisuolaa ja oliiviöljyä.
Parsapyreen väri saa ajatukset kevääseen.
Risoton päälle raastetaan runsaasti parmesaania, laitetaan muutama parsan nuppu ja hyppysellinen sormisuolaa ja lusikallinen  oliiviöljyä.
Paahda vielä pari leipää annoksen kylkeen ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti