tiistai 5. syyskuuta 2017

ALKUPALAT JA BURGUNDIN PATA
- nuoriso käymässä
 Nykyään on harvinaista saada koko perhe saman pöydän ääreen, kun kaikilla on omat kiireensä. Onneksi meidän nuoret kuitenkin asuvat aika lähellä, joten aina välillä he ehtivät yhtä aikaa paikalle. Ja tietenkin silloin haluaa panostaa ruoan valmistukseenkin vähän enemmän. Tässä siis pläjäys reseptejä meidän lauantaipäivältä.

 Päädyimme tekemään miehen kanssa Burgundin pataa, jota haudutetaan pitkään. Se antaa myös aikaa valmistella alkuruokia ja kattaa pöytää ja leipoa kahville herkkuja ja ... Mietiskelin siis erilaisia alkuruokavaihtoehtoja lihapadalle ja päädyin näihin:
TOMAATTIBRUSHETTA

patonkia
oliiviöljyä
(valkosipulia)
1 iso tomaatti tai muutama pieni
1 salottisipuli
muutama basilikan lehti
suolaa
mustapippuria

 Leikkaa patongista kiekkoja ja voitele ne kevyesti oliiviöljyllä. Paahda 200 C uunissa reilu 5 minuuttia. Halutessasi hieraise niille puolitetusta valkosipulinkynnestä makua pintaan uunista ottamisen jälkeen.
 Leikkaa tomaatit ja salottisipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna basilikan lehdet. Sekoita ne keskenään ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
 Laita jokaiselle leivälle reilu lusikallinen tomaattiseosta ja tarjoile heti.
KUKKAKAALI-SAVULOHIPALAT

pala kukkakaalikakkua tai maalaisleipää
kylmäsavulohta
4 rkl tuorejuustoa
2 rkl creme fraichea
1 rkl sitruunamehua
1 rkl tillisilppua
suolaa
valkopippuria
tilliä

 Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää sekaan creme fraiche, sitruunamehu, tillisilppu ja mausteet. Anna makujen tekeytyä vähän aikaa.
 Leikkaa kukkakaalikakusta (tai halutessasi maalaisleivästä) viipaleet. Laita niille lusikallinen juustoseosta. Kieritä haarukan avulla kylmäsavulohesta ruusukkeet päälle ja lisää vielä nokare juustoseosta sekä tillinoksa.

BURGUNDIN PATA


600-700 g luutonta naudanlihaa, etuselkää tai lapaa
voita

1 tl suolaa
mustapippuria
1½ rkl vehnäjauhoja
1 rkl tomaattipyreetä
3 laakerinlehteä
1 tl timjamia
2 dl punaviiniä
2-3 dl lihalientä
170 g (1 pkt) pekonia
8 salottisipulia tai 2-3 tavallista sipulia
2 valkosipulinkynttä
200 g tuoreita herkkusieniä
persiljaa


 Leikkaa liha paloiksi. Ruskista lihat voissa paistinpannulla. Ripottele päälle jauhot ja kääntele hetken. Lisää lihat sitten kattilaan ja mausta suolalla ja pippurilla. 

 Sekoita joukkoon tomaattipyree, laakerinlehdet ja timjami. Kaada sitten viini ja liemi. Anna muhennoksen kypsentyä kannen alla noin 1 ½-2 tuntia. 
 Leikkaa pekoni paloiksi. Kuori ja halutessasi myös halkaise sipulit. Jos käytät tavallisia sipuleita, leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Lohko sienet halutessasi. Paista pannulla pekoni ruskeaksi ja kaada pataan. Paista sipuli, valkosipuli ja sienet voissa/pekoninrasvassa paistinpannulla. Laita ne kattilaan muhennoksen sekaan ja anna kaiken kypsentyä vielä 10-30 minuuttia (sen mukaan, kuinka kiire tai nälkä on). 
 Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa ja tarjoile keitettyjen perunoiden kera.

Kuvat eivät tee oikeutta tälle herkulliselle, murealle, maistuvalle ruoalle. Kun yrittää vauhdilla ottaa kuvan ennenkuin perhe pääsee sen kimppuun, on tuloksena höyrystä samea kameran linssi ja suttuinen kuva. Mutta kuvitelkaa edes tämä ihana tuoksu ja maku!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti