maanantai 30. lokakuuta 2017

SAVUPOROJUUSTOKEITTO
  Olin ajatellut viikonloppuna valmistaa alkuruoaksi keittoa, mutta jostain syystä se jäi aikomukseksi. No, kun viikolla huomasin, että jääkaappi alkoi ammottaa tyhjyyttä, huomasin Koskenlaskijan savuporojuustopaketin hyllyllä. Ja silloin muistin keittomietteeni.
 Superhelpon keiton koristeluun olisi voinut käyttää muutaman viipaleen savuporoleikkelettä, mutta kun sitä ei ollut, päätin paahtaa uunissa ilmakuivattua kinkkua. Se sopi rapeudellaan ja suolaisuudellaan loistavasti tähän (mutta huusholliin jäi kyllä aikamoinen käry ja tuoksu). Silppusin päälle myös vähän purjoa, mutta persiljasilppu olisi sopinut myös hyvin savuporon kanssa. Ihan oman maun mukaan siis voit koristella keiton.

SAVUPOROJUUSTOKEITTO (alkukeitoksi 4-6:lle)

5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio (tai lihaliemi)
1 isohko porkkana
n. 10-15 cm pala purjoa
1 pkt Koskenlaskijan savuporojuustoa
1/2 dl vettä + 2 rkl vehnäjauhoja
rouhittua mustapippuria
suolaa

 Kuori porkkana ja pilko pieniksi kuutioiksi. Silppua purjo pieneksi silpuksi. 
 Laita kattilaan vesi kiehumaan ja lisää sinne liemikuutio. Kun se on sulanut lisää sekaan porkkana ja purjo. Anna kiehua 5-10 min.
 Paloittele juusto ja lisää keittoon. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Voit soseuttaa keiton sauvasekoittajalla tässä vaiheessa tai jättää sen sellaisekseen. Maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
 Jos haluat keitosta vähän paksumpaa, sekoita puoleen desiin vettä pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Kun olet saanut jauhot "sulamaan" veteen kaada ne ohuena nauhana keiton sekaan sekoittaen samalla. Anna kiehua pari minuuttia.
 Jos haluat lisäksi rapeaa kinkkua, tee näin: Laita ilmakuivatut kinkkuviipaleet leivinpaperilla päällystetylle pellille. Laita viipaleet kylmään uuniin ja käännä uuni 200 asteeseen. Kun uuni on kuumentunut, anna viipaleiden olla uunissa vielä 10-15 min (eli sen aikaa, että huomaat viipaleiden tulevan ruskeiksi ja rapeiksi). Ota uunista ja laita lautaselle keiton pinnalle pari kinkkuviipaletta.
Näissä Koskenlaskijan sulatejuustoissa on mahtavan täyteläiset maut!
Ripottelin pinnalle vähän mustapippuria, purjosilppua ja pari rapeaa ilmakuivattua kinkkulastua. Herkullista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti