sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

VAPPUBRUNSSI-ETKOT
 Millaisia vappuperinteitä teillä on? Vappuaaton juhlintaa ystävien kesken, väentungosta Mantan lakituksessa, Vappupäivän marssi, mieskuoron laulua puistossa, brunssi Ullanlinnan mäellä...?
 Meillä on hypätty mukaan perinteisiin silloin, kun on siltä tuntunut. Kaikkea on ollut, mutta enimmäkseen vakiona on ollut ruoka. Jossain vaiheessa vappua on istuttu alas perheen kesken ja nautittu herkuttelusta ja seurustelusta.
 Tänä vuonna nuorisolla on omat suunnitelmansa vapun viettoon, joten päätimme järjestää vappubrunssin jo ennakkoon. Ja kuten ennenkin, kaikki alkaa suunnittelusta, siitä hetkestä, kun mieli alkaa tuottaa kuvia ja vesi herahtaa kielelle pelkästä ajattelun voimasta.
Istuskelin ja kirjoittelin ajatuksiani ja huomasin, että lista kasvoi kasvamistaan. Ja siitä huolimatta innostuin aina vain enemmän. Päätin, että teen niin paljon kuin ehdin ja tyttärenihän oli kuitenkin myös apuna. No, osa jäi toteuttamatta, mutta jotain muuta taisi tulla tilalle. Niin kuin aina. 
Kaikilla oli kauhea nälkä ja vaikka tuntui, että pöytä suorastaan ylipullisteli kaikkea, niin aika hyvin saatiin ruokaa menemään. Mätikuppien ja suolaisten tuulihattujen reseptit kirjaan tänne myöhemmin.
Kattaus muodostui turkoosi-vihreäksi Marimekon raidallisten servettien, Kastehelmi-astioiden ja tietenkin serpentiinin ansiosta.
Tyttären bravuuri, Deviled eggs, oli tälläkin kertaa tarjolla kahdella eri täytteellä ( avokadotäyte ja perustäyte ) - nam!
Mansikat tarjoiltiin tällä kertaa mozzarellan, oliiviöljyn ja basilikan kera.
Broileri-pastasalaatti  kuuluu meillä melkein aina eri juhliin. Se on ruokaisan mehevä ja hyvän makuinen.
Ja vapun ehdoton ykkönen on tietty vastapaistetut, lämpimät munkit! Tein vain pienen annoksen taikinaa, mutta siitä riitti munkkeja vietäväksi naapuriinkin 😀

VAPPUMUNKIT (maidoton) n. 15 kpl

2 1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 muna
1 pss kuivahiivaa
50 g leivontamargariinia
1/2 tl suolaa
noin 7-8 dl vehnäjauhoja 
Lisäksi:
1 l öljyä paistamiseen
sokeria päällystämiseen

 Lämmitä vesi n. 42 C ja lisää siihen sokeri ja suola. Lisää pari desiä jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Sekoita (tai anna monitoimikoneen taikinavatkaimen pyöriä koko ajan). Lisää rikottu kananmuna ja jauhoja taas pari desiä. 
 Lisää huoneenlämpöinen tai sulatettu margariini ja vaivaa. Lisää loput jauhot pikku hiljaa ja vaivaa niin kauan ennen kuin taikina irtoaa kulhon reunoista. 
 Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa n. puoli tuntia.
 Kaada taikina kulhosta ja vaivaa vähän. Jaa taikina n. 15 palaan ja pyöritä pala kerrallaan ensin palloksi, tee sen jälkeen reikä keskelle ja pyörittele sormien avulla reikää vähän isommaksi. Laita munkkirinkilät odottamaan ja kohoamaan n. puoleksi tunniksi jauhotetulle alustalle.
 Kuumenna öljy (tee testi: pudota leipäpala öljyyn ja sen tulisi ruskistua noin minuutissa, silloin öljy on sopivan kuumaa) ja varo, ettei öljy tule liian kuumaksi.
 Paista 3-4 munkkia kerrallaan ja käännä ne ja anna paistua toiseltakin puolelta kauniin ruskeaksi. Ota reikäkauhalla munkit valumaan leivinpaperin päälle.
 Laita paperipussiin (tai pienehköön kulhoon) sokeria ja sokeroi munkkirinkilät yksi kerrallaan ravistellen pussia.

Tytär toi ihanat vappuruusut ja teki niistä kauniin asetelman vihreiden oksien kera.
Ihanaa vapunodotusta kaikille!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti